Erik Janssons garderob

Vilket fynd de gjorde i mitten av 1980-talet, textilgruppen i Viby hembygdsförening. Gruppen fick komma in och titta i en gammal gård i Viby utanför Örebro innan den skulle säljas på auktion. Uppe på vinden, där ingen varit på decennier, hittades ett par gamla lappade byxor. Fler plagg dök upp. Ytterligare ett par byxor, två västar, en rock, en cape, ett par höga hattar, två mössor av hundskinn, ett par stickade strumpor hittades på olika ställen, alla med spår av flitig användning. Efter lite detektivarbete kunde ägaren till garderoben identifieras, nämligen bonden Erik Jansson (1799 – 1883), som ägt och brukat gården Södra Höga.

Detta fick vi lyssna till i en intressant föreläsning förra veckan (2023-02-08) hos Örebro läns museum. Lina Jatko, hemslöjdskonsulent, och Maria Uddén från museet berättade tillsammans med Inger Pålsson från textilgruppen, Viby hembygdsförening, om originalplagg och rekonstruktioner.

Vad gör man med kläder som burits av en bonde i mitten av 1800-talet? I textilgruppen fanns kunskap och förståelse för att plaggen var unika och värda att tas om hand på ett professionellt sätt. Nordiska museet kontaktades för rådgivning. Textilerna lämnades till Kulturarvet i Falun för rengöring, konservering och dokumentation. (Kulturarvet, nedlagt år 2008, sysslade med vård av kulturhistoriska föremål och ingick som en del av Nordiska museet.)

Kläderna skänktes så småningom till Örebro läns museum. De två västarna går att se i verkligheten i museets lokaler på Örebro slott. De ingår i utställningen Möjligheternas spegel, sinnenas begär, titta HÄR, som handlar om konsumtionssamhällets framväxt. Alla originalplaggen finns på Digitalt museum, sök på Örebro läns museum och Erik Jansson.

Flera av plaggen hade plockats fram till föreläsningen, t ex Erik Janssons lappade skinnbyxor.

Hans slitna strumpor stickade i tunt bomullsgarn har en klassisk häl.

Den moderiktiga västen har exklusivt köpetyg i framstycket, jacquardvävt linne med blombårder i silke.

Textilgruppen har lagt ner ett omsorgsfullt arbete, som har fått ta sin tid, på att göra rekonstruktioner av plaggen. Delar av de rekonstruerade plaggen har t o m bytts ut när gruppen har kommit över material som stämmer bättre med originalen. Att få fram ett jacquardtyg till nygamla västar var inte det lättaste, men med hjälp från Textilhögskolan i Borås löste det sig.

Christina Rinaldo, huvudlärare på vävutbildningen i Borås, kontaktades. Lisbeth Granberg, student på utbildningen, lockades av utmaningen och vävde en rekonstruktion av tyget som specialarbete vårterminen 1995. Hon undersökte tyget noggrant, satte sig in i hur jacquardvävstolen fungerar, hon lärde sig hur mönster byggs upp med hålkorten, hon tryckte hål i kartongen, letade garn hos olika leverantörer (silkegarnet till blombårderna köptes från Japan), vävde prover, letade garn igen, färgade prover för att hitta rätt kulörer, (originalgarnet är växtfärgat, men hon valde syntetfärger), färgade rätt mängd lingarn. Så småningom kunde hon börja väva. Allt finns beskrivet i hennes uppsats, som ingår i Örebro läns museums samlingar. Cirka 10 år efter fyndet fanns ett nytt tyg som syddes till nya västar.

.

Knappen i den nya västen är en specialtillverkad avgjutning av en knapp i ett annat av Erik Janssons plagg.

Så kan det gå när en kvinna klättrar upp på en stege till en vind, hittar ett par gamla smutsiga, trasiga byxor och har kunskap nog att förstå att hon har gjort ett unikt fynd.

14 tankar på “Erik Janssons garderob

    1. Elisabet Inläggets författare

      Föremålen finns på Digitalt museum och det ska även finnas en artikel någon bok, tror det är i Örebro läns museums årsbok, men jag vet inte vilket år och jag kan inte hitta uppgiften nu.

      Gilla

      Svara
  1. Agneta Croneld

    Detta läste jag med extra intresse. Mellan 1975 och 1985 bodde jag i Storfamilj i fd åldedomshemmet i Viby i Hallsbergs kommun. Även om det var längesen så berörde detta extra. Kände igen namn och platser.
    Ett gediget arbete utfördes tack vare de där klädfynden, västen o allt, lagningarna är lika viktiga. Allt borde hållas ihop i ett sammanhang.

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. Elisabet Inläggets författare

      Verkligen tur att plaggen hittades och så bra att det fanns kunskap i textilgruppen. Nu finns alla original samlade hos Örebro läns museum, mycket säkrare än om de stannat hos hembygdsföreningen.

      Gilla

      Svara

Lämna en kommentar