Halland med omnejd – del 2

.

Full av inspiration är jag efter en knapp vecka (23 – 28 april 2024) på en resa med textiltema i Halland med omnejd i regi av Red Fox Travel. Så skönt det är att ibland bara följa med och slappna av när någon annan har ordnat allting på bästa sätt. Intryck från resan delar jag upp i flera inlägg som samlas HÄR. Den här gången tar vi bussen ut på småvägar i olika riktningar.

Anneli Sörensen driver företaget Hishults Alpacka. På första bilden syns nästan hela hennes gäng. Hon får hjälp att klippa ullen, som skickas iväg för tvätt och kardning. En del spinns sedan maskinellt på spinneri och resten spinner hon själv på spinnrock.

Anneli bedriver ingen avel, utan köper ungdjur i de färger som hon önskar. Garnet finns i många olika kulörer, dels förstås beroende på att djuren har olika färg och dels för att ull av olika nyanser blandas i kardningen. Ett par handspunna härvor fick följa med mig hem, ett grått garn där en melering i svart och grått kan anas och ett mörkbrunt garn där brun och svart ull kardats samman.

.

I betydligt större skala drivs Öströö fårfarm. Ca 900 lamm föds varje år av de ca 550 tackorna av rasen gotlandsfår. Gården är ett utflyktsmål med hantverksbutik, café och gårdsbutik.

.

Gården ligger i vacker natur i området Åkulla bokskogar.

.

.

Elisabeth Nicholson är arrangör av de här välordnade dagarna i Halland med omnejd genom sitt företag Red Fox Travel. Hemma i Sibbarp har hon dessutom garnbutiken Knit One Purr One med fina kurslokaler.

Elisabeth visade sina ganseys, traditionella tröjor, gensare, av en typ som burits av fiskare runt kusterna både i Storbritannien och på det europiska fastlandet. Hon berättade om de enfärgade tröjornas konstruktion och om alla varianterna av reliefmönster med olika benämningar och betydelser.

.

.

En annan dag åkte vi lite längre, en bit norr om Göteborg. På landet i Romelanda bor och arbetar Lotta Blom, alias Tant Kofta. Hon berättade bl a om projektet Ullen vi ärvde, som hon drev tillsammans med Båvens Spinnhus. (Titta HÄR.)

Hon visade också provvävar från samarbetet med Boma Väveri. Väveriet tillverkar plastmattor i liten skala på ett hantverksmässigt sätt. I samma maskiner och med samma vävbindningar testar nu Lotta och Boma att väva mattor med linvarp och med olika ullblandningar som inslag.

.

Lotta färgar garn och säljer garn i sin butik. Där finns också annat fint att fästa ögonen på.

.

.

Länkar:
Red Fox Travel
Hishults Alpacka
Öströö Fårfarm
Knit One Purr One
Tant Kofta
Boma Väveri

5 tankar på “Halland med omnejd – del 2

  1. barbro.astrom@telia.com

    Hej!

    Stort tack för att få följa din fantastiska resa! Vilka härliga stopp, så fina bilder 😊 !!

    Glada hälsningar

    Barbro Åström

    Gilla

    Svara

Lämna en kommentar