Halland med omnejd – del 1

.

Full av inspiration är jag efter en knapp vecka (23 – 28 april 2024) på en resa med textiltema i Halland med omnejd i regi av Red Fox Travel. Så skönt det är att ibland bara följa med och slappna av när någon annan har ordnat allting på bästa sätt. Intryck från resan delar jag upp i flera inlägg som samlas HÄR.

Hos Halmstads hemslöjdsförening fick vi en föreläsning om binge, den halländska sticktraditionen. I föreningens fina lokaler på Halmstad slott berättade Harriet Axelsson om binget och om hur föreningen arbetar med att förvalta, förmedla och förnya stickningen. Vi fick en förhandstitt på en hemsida som är under utveckling och som släpps senare i vår. Där kommer medlemmar i SHR-anslutna hemslöjdsföreningar kunna ta del av bingemönstren. Håll utkik HÄR!

.

.

.

.

Vi bjöds också på en workshop där Harriet Axelsson gav bra sticktips, som är användbara i all typ av stickning.

.

.

.

Nästan hundra år skiljer mellan de här stickböckerna. Det vänstra, som fanns i min bokhylla sedan tidigare, är utgiven 1924. Den högra gav Halmstads Hemslöjdsförening ut 2016. Flickan på den gamla bokens framsida har en bingetröja i mönstret som kallas Bjärbo. När mönstret presenteras i boken finns inte den benämningen. Det står bara ”gensare”, ett ord för tröja.

.

Hos hemslöjdsföreningen fanns förstås också broderier i hallandssöm. Här är några detaljer.

.

Ett fint broderi på en ärm på överdel till en dräkt från Stafsinge fanns också att beskåda.

8 tankar på “Halland med omnejd – del 1

  1. barbro.astrom@telia.com

    Hej igen!

    Vilken trevlig resa med spännande möten och workshops!! 😊 Stort tack igen för att få ta del!!

    Vänliga hälsningar

    Barbro Åström

    Gillad av 2 personer

    Svara

Lämna en kommentar