Det första av fem

Strax före jul kom ett paket från Tant Kofta, det första av fem. De övriga fyra paketen kommer med några månaders mellanrum under nästa år, 2021. Paketen innehåller garn, ett litet ullprov, stickbeskrivning, text och lite annat. Och det är inte vilket garn som helst, fem av våra svenska allmogefår kommer att presenteras. De övriga fem raserna av allmogefår introduceras i en fortsättning 2022.

Ullen vi ärvde är namnet på det här lagarbetet, skapat av Tant Kofta och Båvens Spinnhus, det småskaliga spinneriet i Sparreholm, Sörmland. Dessutom är ett antal personer engagerade med provstickning, filmning, packning mm. Längst bak i kedjan finns de viktigaste, alla de fårägare som värnar om allmogefåren, de fårraser som är ursprungliga här i Norden. Fåren är anpassade till klimatet, de är oftast nätta, klarar sig på magert bete och ger både bra kött och fin ull. För mig blir det här som en distanskurs i ullkunskap, en upptäcktsresa på hemmaplan, nu när vi, trots vaccin, nog får räkna med att hålla oss lite på avstånd från varandra ännu ett bra tag.

Klövsjöfår har lämnat ull till det glansiga och vackra garnet i första leveransen. Titta vilka långa ullfibrer! Läs om klövsjöfåren HÄR.

HÄR hos Tant Kofta finns mer information om Ullen vi ärvde. På Instagram finns #ullenviärvde.

5 tankar på “Det första av fem

  1. Karina Cottin

    Tack för spännande tips. Jag skickade efter Tant Koftas direkt och fick det i måndags. Sitter ute i vårt skärgårds hus och stickar medans regnet faller ner utanför. Kul! Gott Nytt 2021! Hälsar Karina Cottin Jag deltog i en kurs i yllebroderi i Sparreholm som du höll i i oktober 2019. Den gav verkligen mersmak.

    Skickat från min iPhone

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. Elisabet Inläggets författare

      Visst är det roligt att känna lite samhörighet med spinneriet! Jag har kommit halvvägs på första vanten. Det är roligt stickning, men långsam och kräver lite koncentration. God fortsättning på nya året!

      Gilla

      Svara

Lämna en kommentar