Utflykt till ett parkeringshus

En av alla utställningar jag har missat på senaste tiden är Lisa Juntunen Roos hos Fiberspace Gallery i Stockholm. Men det gör inte så mycket, för istället blev det en utflykt till ett parkeringshus i Västerås. Lisa Juntunen Roos fick nämligen uppdraget att utsmycka det nybyggda parkeringshuset Oxen i stadsdelen Oxbacken, som invigdes nu under våren 2023. Elva verk med titeln Ne Jotka Tulivat Me Jotka Jäimme / Dom Som Kom Vi Som Blev pryder väggarna i trapphusen.

Bilderna har en tydlig koppling till Västerås, men konstnären har samtidigt en personlig relation till både motiv och teknik. Hennes mamma kom som arbetskraftsinvandrare till Västerås från Finland på 1970-talet. Företagen i Västerås (och andra industristäder) behövde arbetskraft efter kriget och det kom mängder med arbetare från Finland, Italien och andra länder under flera decennier. Bilderna i parkeringshuset bygger på foton och minnen från konstnärens egen familj och från andra grupper av invandrade arbetare i Västerås.

Verken är flätade av kaffepaket, samma teknik som man kan se i väskor och som har sin bakgrund i näverarbeten. Lisa Juntunen Roos lärde sig tekniken av släktningar i Finland.

I den HÄR intressanta filmen berättar hon om motiven, tekniken, materialet, processen och platsen.

Nästa gång du är i Västerås, ta en promenad till Oxbacken, en knapp kilometer från centrum, västerut på Stora gatan. Eller, förstås, ställ bilen i parkeringshuset Oxen.

2 tankar på “Utflykt till ett parkeringshus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s