
Idag skriver jag om två personer som har gett mig värdefulla kunskaper.
För ungefär 30 år sedan fick jag frågan från en församling om jag ville väva ett bårtäcke. Jag tackade ja, helt utan vetskap om vad jag gav mig in på. Som väl var så fanns det hjälp att få från Berit Lundqvist, textilkonsulent i textilateljén hos Västerås stift. Berit gav mig råd om material, storlek, vävning, montering, förvaring och allt möjligt annat som jag behövde ta ställning till.
Västerås stifts textilateljé startade i liten skala 1969. Tjugo år senare anställdes Berit Lundqvist och hon blev kvar som textilkonsulent i mer än trettio år. Hon formgav, tillverkade och vårdade textilier till stiftets församlingar. Församlingarna erbjöds också rådgivning och utbildning om sina textilier. I samband med Berits pensionering i december 2022 gav stiftet ut den här boken, Värda att vårda. Tyvärr anställs ingen ny textilkonsulent efter Berit och ateljén avvecklas.

När Gagnefs kyrka behövde nya röda textilier var det självklart för Berit att använda den för Gagnef typiska knypplade spetsen. Berit stod för formgivning, vävning, broderi och sömnad. Karin Forsmark knypplade spetsarna.

Exempel på andra mässhakar som Berit formgett, vävt, broderat och sytt till kyrkor i stiftet.
En annan kunskapsförmedlande Berit, också i Västerås, är Berit Westman. Hennes namn har dykt upp flera gånger på senare tid i mina flöden på sociala medier och det fick mig att plocka fram hennes häften ur bokhyllan. Jag tror att jag har alla som hon har skrivit, ett par utgivna i samarbete med Västmanlands läns hemslöjdsförening. Några finns även i en lite mer påkostad upplaga med framsida i färg.



Här är häftena som finns hos mig, Nålbindning 12 varianter, Stickning i Norden, Tvåändsstickning, Smygmaskvirkning, Frivoliteter, Tumvantar, Flerfärgsvirkning, Vantar, Virka med ullgarn. Finns det fler? De som är uppvuxna med datorer kan nog inte begripa vilket arbete det var att göra en skrift innan ordbehandlingsprogram, digitala bilder och möjlighet t ex till print on demand.
Berit Westman var gästlärare när jag gick på Handarbetets Vänners skola för ca 20 år sedan. Då handlade det om smygmaskvirkning och flerfärgsvirkning. Lite tidigare gick jag andra kurser för henne, troligen i regi av hemslöjdskonsulenten i Västmanland, i nålbindning och tvåändsstickning, två tekniker som jag skulle behöva ha lite handledning i igen.
Var har du fått kö9a boken Värda att vårda?
HälsningaUlla Ericsson ullaeric1884 @ gmail.com
GillaGillad av 1 person
Jag beställde boken hos Västerås stift. Här finns kontaktuppgifter. https://www.svenskakyrkan.se/vasterasstift/kontakta-oss
GillaGilla
Kunskap och entusiasm, beundransvärt.
Du har ingen bild av bårtäcket du gjorde?
Ha det bra!
GillaGillad av 1 person
Det här var ju på 1990-talet. Det finns nog foton bland mina 1000-tals diabilder. Jag vävde ytterligare tre bårtäcken. Ett av dem lånade vi till en annan kyrka när min svåger och när min pappa begravdes. Från pappas begravning har jag bilder. Men det känns nog lite för privat att lägga upp på sociala medier.
GillaGillad av 1 person
Det skrivna och tryckta ordet är så fint, man kan sitta länge och fundera och leta och hålla i orden. Ibland är det svårt att hitta det man söker på internet, det är lite ”flyktigt” och samarbetar inte alltid med tänket. Vilken skatt, och vilket jobb det ligger bakom!
GillaGillad av 1 person
Mycket kunskap och möda bakom de här skrifterna. Glad att jag har dem.
GillaGilla