Dala Päls och Fjällnäs

I förra veckan kom sista leveransen i Ullen vi ärvde, projektet där Tant Kofta och Båvens Spinnhus sätter fokus på ullen från de svenska lantrasfåren. HÄR finns blogginläggen om projektet samlade. Den här gången har garnet spunnits av ull från fårrasen Fjällnäs.

Men innan jag sätter igång och stickar av fjällnäsgarnet ska jag sticka halvvantar av garnet från den förra leveransen, Dala Päls. Att garnet skulle färgas har jag tänkt länge och häromdagen blev det av. Olivgrönt valde jag och blandade ett gult och ett blått färgpulver enligt beprövat recept. Kulören blev aningen mörkare än förväntat. Det kan bero på flera saker. Kanske tar den här ullen upp färgen på annat sätt än redgarnet som jag brukar färga. Kanske mätte jag aningen fel och fick med några färgkorn mer än de 0,14 gram som behövdes av den blå färgen. Men det blev fint och de gröna halvvantarna blir mer användbara än om jag låtit garnet vara vitt.

Ska jag färga fjällnäsgarnet också? Jag funderar lite.

7 tankar på “Dala Päls och Fjällnäs

  1. Elisabet Inläggets författare

   Ja, Lotta (Tant Kofta) och spinneriet gör ett fantastiskt jobb för att värna den svenska ullen, hela vägen från fårägarna till oss som använder garnet.

   Gilla

   Svara
 1. Karina Cottin

  Hej Elisabet!

  Ditt Dala Päls blev så vackert med den olivgröna färgen. Jag har också prenumererat på Ullen vi ärvde och skulle vilja färga något av garnen men har aldrig färgat garn förr. Är det svårt och vad behöver man?

  Med vänlig hälsning, Karina Cottin

  Skickat från min iPhone

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Karina Cottin

  Halvvantarna i det grönfärgade Dala Päls garnet blir ju jättefina. Mycket mustig och härlig grön färg och med den röda fina bården. 👍🏼

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s