Löss

Det röda färgämnet koschenill kommer från en typ av sköldlöss och består av torkade lushonor. Lusen kommer ursprungligen från Syd- och Mellanamerika, men odlas också sedan några hundra år i Europa, på Kanarieöarna. Bland mina växtfärgningssaker finns två olika förpackningar med koschenill. Den ena sorten har jag köpt av en kvinna som brukar besöka en odling i Mexiko. Den andra har jag fått av en person som i sin tur har fått färgämnet från Kanarieöarna. Färgkornen ser lite olika ut. De från Mexiko (till vänster i bild) är blankare och de från Kanarieöarna (till höger) är rödare och lite mindre. Jag tyckte det skulle var intressant att göra en jämförande färgningsserie.25-gramshärvor av ullgarn 6/2 betades med alun och vinsten. Jag tänkte följa receptet i Gösta Sandbergs bok Purpur koschenill krapp. En bok om röda textiler (just nu, 2022-10-05, finns begagnade exemplar både på bokborsen.se och antikvariat.net). Sandberg säger 20 % alun och 10 % vinsten. Det visade sig att min burk med vinsten bara innehöll 9 gram, så till de två hekto jag betade blev det bara 4,5 % vinsten. Om det har inverkan på färgningsresultatet vet jag inte. Garnhärvorna knöts om med olika färg på tråden så att jag skulle ha koll på vilket färgbad de legat i.

Jag valde att färga med 10 % koschenill. Med 25 gram garn i vardera av de två färgbaden så mätte jag upp 2,5 gram löss av varje sort enligt översta bilden. Två efterbad fick jag ut.

Här är resultatet, Mexiko till vänster och Kanarieöarna till höger. Färgtonen från de olika lössen är nästintill identisk. Kulörstyrkan skiftar beroende på ljuset och ibland syns det en liten aning skillnad, men med ljuset från ett annat håll ser härvorna ut att vara lika. Andra ögon än mina har också noga granskat garnet. På första badet ser vi ingen skillnad (även om fotot visar en liten skillnad). När det gäller bad två och tre är vi överens om att de mexikanska lössen har gett en liten, liten aning mer färg. Utan proffskunskaper är det hopplöst att fota med rättvisande färgåtergivning. På min skärm ser garnet blåare ut än i verkligheten.

Slutsats: Trots att de torkade lössen ser olika ut så ger de i det närmaste exakt samma färger. Jag trodde att det skulle vara skillnad.

2 tankar på “Löss

 1. Angerd Berndtson

  Hej, vilket bra jobb du lagt ner för att kontrollera de olika lössens härkomst, som det ser ut på datorn tycker jag att de som kommer från Mexiko har en något djupare nyans. Men fina färger är det iaf.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   Ja, det kan se ut så på bilden, men inte i verkligheten. Jag tog bilden utomhus i mulet dagsljus och det är ju nästan hopplöst för en amatör att styra färgåtergivningen.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s