Tvist

Samma mönster i två olika färgställningar har jag sytt. Åttabladsstjärnan syns nog lite tydligare på det nedre broderiet. Stygnen är tvistsöm (och några korsstygn), sytt på ett linnetyg som jag har vävt just till detta. Om jag skulle väva tvisttyg igen, så skulle jag göra lite annorlunda. Nästa gång väljer jag också ett annat garn till stygnen. Eftersom jag inte visste vilket garn som skulle passa så köpte jag inget, utan testade med garn ur mitt förråd. Syftet med mitt sommarprojekt 2022 var att lära mig om tvist, om tyg, garn och stygn, och det har jag gjort. Och så har jag haft roligt under tiden! Det finns lite tyg och lite garn kvar så det blir nog fler stygn. Följ projektet HÄR.

4 tankar på “Tvist

 1. Kerstin Persson

  Vad spännande att se dina experiment med både tvistsömmen och färgvalen!
  För ganska många år sedan gjorde jag ett mönster till en kudde i gobelingarn, färgat dels med koschenill från mörkt röd till blekt rosa och dels med björk i gula nyanser. Mönstret påminde om det du använt och jag tänkte mig de fina röda tonerna som dominerande, men i stället blev det de gula rutorna som tog över. Det blev inte alls vad jag tänkt mig om än inte misslyckat. Sen dess har jag lärt mig lite mer om färger men är långt ifrån fullärd. Ett användbart hjälpmedel hittade jag på garnr.se där man kan lägga upp färgpaletter på deras garner och sedan välja kontrastläge i gråskala. Det ger en mycket tydligare bild av hur olika färgstyrkor samverkar.
  Du har så mycket att dela med dig av och jag uppskattar verkligen din sida!

  Inga

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   Tack för din vänliga ord och tack för tipset om garnr.se. Det händer att jag testar färgförhållanden genom att göra om bilder till gråskala i Photoshop. Som du säger, de ljusare färgerna syns bäst.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s