Förlänger livslängden

Makens skjorta var sliten på kragen, så där som skjortkragar ofta blir. Jag vet ju att man förr vände slitna kragar för att förlänga livslängden hos skjortor och tänkte att det nu var läge att prova. Kragen sprättades loss och en bit från ett kasserat lakan syddes fast över det slitna. Kragen vändes så att det som tidigare låg mot halsen nu ligger åt andra hållet. Efter lite pillande sydde jag fast kragen igen på maskin och skjortan håller länge till.

Mina sköna skor har slitits vid lilltårna. Jag har sytt ihop dem några gånger, men nu hade själva tyget gett sig och det räckte inte med stygn längre.

Skinn från en udda handske limmades på över hålen och skorna håller åtminstone ytterligare en säsong. (Och så fick vi ett exempel på hur svårt det kan vara med korrekt färgåtergivning på bilder. Den övre bilden är tagen inomhus i mulet väder, den undre utomhus i sol.)

När jag ändå höll på att laga så tog jag fram en T-shirt. Små hål hade uppstått när jag sprättade bort en etikett som skavde. Istället för att försöka dölja hålen sydde jag langett runt dem med tråd i annan färg.

13 tankar på “Förlänger livslängden

 1. Margareta Vourliotis

  Du ger så många goda råd !
  Ett, som jag tyvärr inte kommer ihåg helt, var att laga jeans. Hur man gör minns jag, men jag har glömt vilken färgnyans man skulle ha på tråden/trådarna. Det var tre olika blå, och det blev så fin
  lagning!
  Numret det lagningsdags igen, och jag är så tacksam om du svarar

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. faleartut

  Ja, man skall faktisk spara udda, men hela, saker, för lagning! Även små bitar kan bli något bra! Hurra! Mera att göra för miljön och plånboken! Perfekt syssla för somriga, halvlata, dagar!

  Gillad av 1 person

  Svara
   1. faleartut

    Ja, tänker mig att göra en installation i en fin kartong som jag klär med tyg, så vet jag att det är platsen för alla bra lappa-o-laga-saker. Jag har även ett sortimentskåp med samma funktion…. med ett BRETT sortiment!

    Gillad av 1 person

 3. Anne Bontin Lundgren

  Vilket föredöme du är, även om man inte gör precis som du så håller jag meden tidigare insändare. Man inspireras till liknande aktiviteter och känslan efteråt är obetalbar, man låter sig glädjas och det mår man bra av liksom moder Jord.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   Det är bra mycket roligare och mer tillfredställande att laga en skjorta (som är hel till 99%) än att gå runt i affärer och försöka hitta en ny.

   Gilla

   Svara
 4. Agneta Croneld

  Så bra! Fint blir det också och när man har sina lagade saker så inspireras andra! Du vet redan att jag också gillar att laga och återanvända. Hoppas fler håller fast vid det så det inte bara blev en fluga.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s