Nystat för hand

Vilket vackert garn! Att nysta för hand kändes självklart.

Garnet är spunnet av ull från Åsenfår och ingår i paket nummer tre i andra säsongen (2022) av Ullen vi ärvde, projektet som lyfter fram de svenska allmogefåren. Båvens Spinnhus har spunnit i samarbete med Tant Kofta, som har gjort en stickbeskrivning anpassad till just den här ullen och det här garnet. Jag tänker följa beskrivningen och får så småningom en fin sjal.

Åsenfår kommer ursprungligen från ett par gårdar i Älvdalen i norra Dalarna. På Skansen i Stockholm finns en liten flock och ullen till det här garnet kommer delvis därifrån. Spinneriet har blandat ljus och mörk ull och fått fram ett mycket vackert svagt melerat grått garn.

HÄR finns mina inlägg om Ullen vi ärvde samlade.
HÄR finns information om allmogefåren.

8 tankar på “Nystat för hand

 1. faleartut

  Vår eminente fårklippare, från en tid med får, sade att det man anser ”stickigt” är också det som ger värme. Han är från Australien och har klippt en väldans massa får av olika raser. Det är en process mellan hud och fiber som ger värme. Jag spinner ibland med annan ull och den upplever jag inte alls lika varm som Värmlandsullen. Den är som att sätta på sig en päls. De allra grövsta fibrerna vill man inte ha direkt mot huden, Men en varm tröja, eller varma vantar, får hellre vara av Svenska lantraser, eller andra lantraser, än merino. Min varmaste sjal att ha runt halsen året runt, är av handspunnen värmlandsull. Det gäller att hitta rätt områden för sina resurser, och att använda dem väl.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   Ja, varje typ av ull har sitt användningsområde. Och det är många val som ska göras på vägen från får till färdig produkt.

   Gilla

   Svara
 2. Solvår Nordvik Persson

  Hejsan! Så paff jag blev , då jag ser att Båvens spinneri har spunnit ull från Åsenfår / Ullen vi ärvde. Jag har varit i kontakt med Tant Kofta, ang. ull från Kölvsjöfår – men se det var då långt borta. Ja jag får väl lugna ner mig å se när det kan bli , men enl. uppgift skulle det då dröja ett halvt år minst. Mvh Solvår

  Gilla

  Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   Jag vet inte, men det kan ju finns många anledningar till varför det dröjer med vissa garner. Allra viktigast är förstås att fårägarna har ull av lämplig mängd som de vill leverera till spinneriet.

   Gilla

   Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   Ja, ullen är en tillgång som behöver tas om hand. Det här projektet verkar i så många led, fårägaren, spinneriet, formgivaren, den som använder garnet och den som ser garnet och färdiga produkter på sociala medier.

   Gillad av 1 person

   Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   Tant Kofta skriver i brevet som följer med garnet: ”Ullens kvalité är skiftande (som hos alla allmogefår) men är ofta finfibrig, av gobeläng- eller finullstyp.”
   Det här garnet känns mjukt, men hur det verkligen känns i en färdig produkt vet jag inte förrän halsduken är stickad och tvättad. Sen, om ett garn är stickigt eller inte, beror ju på hur känslig man är.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s