Vårslöjd på Remfabriken

Göteborgs Remfabrik har länge funnits på min att-besöka-lista och nu har jag varit där. Det passade extra bra just nu eftersom det pågick slöjdaktiviteter där under ett par dagar (7 – 8 maj 2022), Vårslöjd – ett samarbete mellan bland andra Hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland, föreningen Göteborgs Remfabrik och föreningen Göteborgsslöjd.

Men vad är då Remfabriken, kanske någon undrar. Jo, en sedan länge nedlagd textilfabrik där man vävde flatremmar. HÄR finns Remfabriken hemsida och HÄR har jag ett annat inlägg om Remfabriken.

Vi tillbringade ett par trevliga och intressanta timmar bland slöjdare och gamla maskiner.

Sara Thorn visar hur hon hugger ett tråg.

På den fina innergården och inne i den gamla fabriken fanns fler slöjdare. Besökarna kunde köpa slöjd, titta på slöjd, prata slöjd, prova på att slöjda eller välja att sitta ner med en fika i det vackra vårvädret.

Inne i fabriksbyggnaden finns numera (förutom fabrikens egna maskiner) ett antal mindre textilmaskiner från andra nerlagda fabriker. Här demonstreras en eldriven spetsmaskin. Med hög ljudnivå dansar spolarna, styrda av hålkort och komplicerad mekanik, runt varandra och runt på bädden och flätas samman till en spets.

I en annan spetsmaskin produceras en rad med knypplade hjärtan. Band, spetsar, snoddar och handdukar som tillverkas på de gamla maskinerna finns att köpa i den lilla butiken. Jodå, några meter snoddar och band fick följa med hem.

2 tankar på “Vårslöjd på Remfabriken

Lämna en kommentar