Halsdukar av restgarner – väv nummer fyra

Randig i svart, grönt och turkos är varp nummer fyra i projektet att väva halsdukar av mina restgarner. HÄR har jag samlat inläggen om restgarnsvävningen. Den ena halsduken har grönt inslag med oregelbundna ränder i svart. Den andra har svart inslag och ränder i rester från varpningen.

Som tidigare så har jag plockat ihop garner med passande färger och vägt dem. Med utgångspunkt från kunskapen om hur många meter det är per kilo av de olika garnerna har jag räknat ut hur många trådar jag kan varpa av varje sort, i det här fallet drygt fem meter till två halsdukar. Sen har jag tänkt fram och tillbaka, tagit bort garner, lagt till garner och ändrat mig gång på gång.

Jag varpade med en tråd ullgarn 6/2 och en tråd diverse garner, både entrådiga och tvåtrådiga, som ungefär motsvarar 6/1. Så här mycket, dvs lite, var kvar av några garner efter varpningen.

.

Varptätheten är 5,5 trådar/cm, dvs en tråd i rör i en 55-rörsked, precis som i de tidigare restgarnshalsdukarna. Bindningen är kypert 2/2. Inslaget i den gröna halsduken är ullgarn 7/2 från en upprepad tröja, titta HÄR. Det svarta garnet kommer också från en halvfärdig upprepad tröja, en blandning av ull och silke, titta HÄR.

När väven är nerklippt och fransarna drejade tvättar jag halsdukarna i ca 40-gradigt vatten med lite milt schampo. De får ligga i varsin plasthink tills vattnet kallnat och under tiden kramar jag dem försiktigt ett par gånger. Sedan kör jag sköljning och centrifugering i tvättmaskinen och avslutar med strykjärnet inställt på ull och med mycket ånga.

Ett par sorter fick som sagt bli ränder i den svarta halsduken. De nya resterna räcker nog inte till något mer.

.

2 tankar på “Halsdukar av restgarner – väv nummer fyra

 1. Agneta Croneld

  Jag blir alltid förtjust i dina halsdukar. Den med svart i varpen är extra fin tycker jag. Du delar så generöst med dig av din kunskap om garnåtgång mm. Så lite garn över…perfekt! Jag skulle nog inte fixa det.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   Kul att du gillar halsdukarna. Har ju en bakgrund som ekonom och är van att räkna och få siffrorna att stämma. Jag har roligt med garn och uträkningar!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s