Djur, odjur och kaniner

I början av pandemin drog hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland igång broderiprojektet Djur och odjur, ett sätt att göra något tillsammans trots att vi inte kunde träffas. De säger att de hade hoppats på 100 deltagare, men att de varit nöjda med 10. Intresset översteg vida deras förväntningar. Cirka 600 personer skickade in broderier, som sedan blev till en utställning. Djuren och odjuren har turnerat i Sverige i drygt ett år och nu har turen kommit till Sörmlands Museum i Nyköping. Jag gjorde ett kort besök mellan ett par bussar i lördags, 2021-11-27, utställningens första dag. Utställningen finns kvar i Nyköping t o m 2022-01-09.

Det är överväldigande att studera alla de broderade varelserna. Så mycket fantasi och skicklighet! Jag hade behövt lite mer tid. På utställningens första dag fanns också möjlighet att prova på att sy lite för den som ville. Fler tillfällen kommer i januari, se länk längre ner.

.

.

Mitt eget bidrag har jag visat tidigare, titta HÄR.

Att det finns kaniner här och där inne på Sörmlands Museum har jag noterat tidigare, men har inte vetat varför. Nu vet jag. Jag kopierar en text från museets hemsida:

Natten till den 20 februari 2010 inträffade en katastrof i Nyköping. Över 1 600 kaniner fanns i en tennishall för en efterlängtad rikstävling i kaninutställning. Utställare från hela landet hade samlats i Nyköping och deras kaniner övernattade i tennishallen när tyngden av nysnön som fallit fick taket och ena väggen att rasa in. Ingen människa kom till skada, men många kaniner dog i rasmassorna. Andra överlevde och fångades in. Men en hel del kaniner kunde aldrig återfinnas. Efter raset har det blivit fler vildkaniner i Nyköping. En teori är att olyckan vintern 2010 kan ha bidragit.

Den här förskräckliga händelsen är utgångspunkt för en klurig broderiutmaning i samband med utställningen Djur och odjur, läs mer HÄR.

.

.

.

.

2 tankar på “Djur, odjur och kaniner

  1. Elisabet Inläggets författare

   Det finns en enorm kreativitet samlad i utställningen. Det blir spännande att se resultaten från utmaningen att brodera kaninernas historia.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s