Påse på gång

En påse är på gång av handvävda tygrester. Häromdagen visade jag de första stegen, titta HÄR. Min inspiration är bilder av gamla japanska tygpåsar, komebukuro, (HÄR finns bilder), men jag anpassar modellen, storleken och sömnadssättet efter mina tygbitar. Jag syr för hand, dels på grund av lapparna som är tråcklade på kartong och dels för att jag helt enkelt tycker om att sy för hand, särskilt i handvävda tyger. Jag får klura lite inför varje nytt steg i arbetet, men det är ju det som är det roliga! Det går inte särskilt fort, men jag har ingen brådska.

Nästa steg blir att välja tyg till botten på påsen och till en kant upptill.

Påsen behöver ett foder. Det blir den här skjortan köpt second hand och som jag använt till lagningar tidigare. Jag får pussla lite med tyget eftersom jag tänker behålla fickan. När fodret ska sys tar jag fram symaskinen. I mina förråd hittade jag också några olika snoddar som nog går att använda för att dra ihop påsen.

Fortsättning följer!

5 tankar på “Påse på gång

 1. Karin Melin

  Så roligt, och inspirerande, att se vad du gör och få följa processen! Jag ska nog sy mig en sån projektpåse. Roligt att kombinera tygbitar och sätta samman. Håller med om fördelarna med mjuka påsar som går att knöla ihop tillsammans med annat.

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Agneta Croneld

  Jag tar sällan fram min symaskin men önskar jag vore flinkare med den. Det blir kul att se hur din påse blir. Men du verkar ha många påsar, vad har du i dem och hur minns du i så fall i vilken påse det du behöver ligger?

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   Det blir sällan av att sy på symaskin, trots att jag tänker att jag ska sy kläder av tygerna som finns i skåpen. Det är tyvärr roligare att köpa tyg än att sy.
   I påsarna finns t ex pågående projekt, broderigarner och andra textila material sorterat efter tänkta kommande projekt. (Att minnas vad som finns var blir allt svårare oberoende av om sakerna ligger i påse eller låda.) Oömma saker i påsar går att knöla in i bagageutrymmet i en inte så stor bil. Så påsarna var perfekta att packa mjuka saker i när jag hade kurser (material till yllebroderi eller till färgning, färdiga saker som inspiration) eller t ex broderigarner till försäljning när jag åkte till Fårfesten i Kil eller andra kulturevenemang. Men nu har jag ju inte behövt packa bilen på ett tag. Idag kommer nog symaskinen fram. Jag sov lite dåligt i natt, i huvet surrade tankar på nya påsmodeller och på hur jag bäst använder de handvävda tygresterna från hemslöjden i Örebro.

   Gilla

   Svara
   1. Agneta Croneld

    Åh, ett långt fint svar med många delar. Perfekt att packa mjuka saker i olika påsar… Så klart när man har kurser o utställningar på annan ort.
    När man inte kan sova för att man tänker på kreativa saker är ändå mycket bättre än om bristen på sömn beror på grubblerier av annan typ.
    Kom du på något?

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s