Stramalj


Det är ju stramalj! Jag tog ut bindningen till ett par textilier i en bok, titta HÄR, och tänkte först att det var en droppdräll. På bilderna i boken gör material och trådtäthet att tyget ser helt annorlunda ut än hur vi är vana att se stramalj. Stramalj är den vävbindning som finns i t ex Aidaväv, ett tyg som brukar användas till att sy korsstygn på. 

Jag använde garner ur mitt förråd, ett silkegarn och ett riktigt tunt ullgarn. Båda garnerna finns i begränsad mängd, så det blev en kort varp till två halsdukar. I den första halsduken valde jag samma material i inslaget som i varpen.

 


Redgarn 20/2 som inslag i den andra halsduken gav ett lite annat utseende.

 

Nu återstår att dreja fransar. Sedan blir det nog ett par färgbad, eller i alla fall tvätt. Först när det är gjort kan jag avgöra om mina val lät materialen komma till sin rätt.

Kanske fortsätter jag med stramalj, men på lite andra sätt för att försöka få bort bindningens typiska utseende. Men jag är också lite sugen på att testa rosengång. Jag vet i alla fall att mitt lager av restgarner, reafynd och impulsköp ska minska, vilken vävteknik jag än väljer.

4 tankar på “Stramalj

 1. Agneta Croneld

  Alltid kul att läsa om dina textila turer o äventyr genom att också kunna följa hyperlänkar bakåt till ett tidigare inlägg och i det inlägget hittar men en annan hyperlänk och hamnar…det är så givande, ska du veta!

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Birgitta Johansson

  Jättefina! Ska bli roligt att se dina rosengångshalsdukar. Har också tänkt mej det. Håller på att vela vilken täthet jag ska ha m.m.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   Spännande att se hur din rosengång kommer att se ut. Håller också på och plockar med garner och funderar på hur jag skulle kunna göra. Har bara vävt rosengång ett par gånger tidigare, men nu kanske det är dags att testa.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s