Nu blir det vävning!

Diverse garner av ull och silke ska varpas till halsdukar. Jag varpar med sju olika trådar, en blandning av allt möjligt ur förrådet. Ett av silkegarnerna är tunt som sytråd, andra garner är betydligt tjockare, t ex ett stickgarn i en blandning av silke och lammull. 10,5 meter varp ska bli fem halsdukar. När väven är nerklippt och fransarna är drejade färgar jag halsdukarna en och en med syrafärg och får fem halsdukar i olika färger.

Garnerna vägs före och efter varpning. Då vet jag hur mycket som går åt och kan föra av förbrukningen i min lagerbokföring.

Så här ser min förskedsberäkning ut. Varpflätan ska spridas ut med nio trådar per centimeter (övre raden) i en 30-rörssked. Eftersom jag har varpat med sju trådar har jag fjorton trådar som hänger ihop (nedre raden). Prickarna visar i vilka rör de fjorton trådarna ska träs för att bredden ska bli ungefär den rätta. Jag inser att detta nog kan vara helt obegripligt för den som inte väver. Men huvudsaken är att jag har ett system som fungerar för mitt sätt att tänka!

 

6 tankar på “Nu blir det vävning!

 1. Agneta Croneld

  Nu blir vi följare nyfikna igen. Gillar att du redovisar hur du tänker för att nå dit du vill. Tack! För mign del står allt textilt ”på vänt” men i morgon besöker jag förmodligen vävstugan. Det är snö i luften.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   Snö i luften, men inte på marken? Ibland känns det riskabelt att visa sånt som är på gång. Resultatet kanske inte blir som det är tänkt. Vad väver du i vävstugan?

   Gillad av 1 person

   Svara
   1. Agneta Croneld

    Jag ska göra ännu en ullmatta, av gammalt ullgarn som skänktes till vävstugan en gång, men jag har ännu inte bestämt riktigt hur den ska bli. Jag har varit där för lite för att det ska hinna bli något. Jag hoppas det blir lite bättre framöver!

    Gillad av 1 person

   2. Agneta Croneld

    Jo, snö i luften men inte på marken. Just så kan det vara här i Skåne. Det kommer mycket och lägger sig i drivor över vägar runt buskar och snår. Det kan vara väldigt mycket runt huset men knappt någon snö på marken. Det blir kaos på vägarna här men mängden mätt på djupet kan var endast en dm. Det är det öppna landskapet…

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s