Uppladdning

Snart kommer det äntligen upp en varp till ryor i min vävstol. Imorgon hämtar jag varpgarnet hos närmsta ombud för PostNord. Tills dess laddar jag upp och roar jag mig genom att titta på bilder på ryor.

Av en vän har jag fått låna en liten skatt, två kataloger från 1967 med materialsatser till ryamattor från Borgs i Lund. Vi som var med på 1960-talet minns ryahysterin. Alla knöt ryamattor. Ryorna syddes, knöts, på ett speciellt bottentyg. 

Ryorna i katalogerna är så snygga! Formerna och färgerna måste ha upplevts som väldigt nya och moderna då, för mer än 50 år sedan. Och designen håller fortfarande. Marknaden för materialsatser tycks ha varit internationell eftersom måtten på mattorna är angivna både i centimeter och inch och texterna står på svenska, engelska och tyska. Av de namngivna formgivarna känner jag bara igen en, Ulla Schumacher-Percy. Här är hennes ryamatta ”Mars”.

Jaana Pesonen har formgett den här färgstarka mattan, ”Måkläppen”.

Den som inte ville, inte hade tid eller inte hade råd att knyta en matta kunde göra sig en kudde.

Ryor från 1960-talet kan tyckas gamla, men jag gottar mig i ännu äldre ryor också. Ryorna låg ju inte på golvet från början. De var täcken som värmde  i bädden, i båten eller t ex i släden och de vävdes i vävstol.

Den här skulle jag gärna titta närmare på. Att ryan är vävd i två våder med längsgående söm är tydligt, liksom att nocken i den gul-vita ramen består av garn. Men visst ser det ut som om resten av nockorna skulle kunna vara både garn och trasor. Bilden har jag lånat från Ålands Kulturhistoriska Museums hemsida. Museet har 86 ryor i sin samling. Den äldsta ryan i samlingen är daterad till 1788 och den yngsta till 1951. Ungefär 60 stycken finns på foto, titta HÄR. Bildkvalitén varierar, men som det står på hemsidan ”en bild berättar mer än ingen bild”. Ryan på bilden har ingen exakt datering, bara att den är från 1800-talet. Tänk om det skulle gå att ordna ett studiebesök bland ryorna i Mariehamn när det känns tryggt att resa igen!

Ålands Kulturhistoriska Museum visar ofta textilier ur samlingarna på Instagram, @alandsmuseum. Det var där jag hittade till ryorna.

6 tankar på “Uppladdning

 1. agnetapensionar

  På 60-talet hade väl så gott som alla en rya i sitt hem. I mitt första egna boende fanns en som var billig, börsen var mkt slank, och blev ful direkt när fötter gick på den… efter det har jag inte varit särskilt vänligt inställd till ryamattor. Kommer ihåg att vi knöt badrumsmattor med plastband, jag tror väldigt många gjorde det de där åren. Nu tycker jag ryor kan vara konstverk, precis som de du visar här. Spännande att väva en vacker rya på det ursprungliga viset, kanske gör du ändå en med modernt uttryck!?

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   Inget 60-talshem utan rya! Plastryorna kommer jag ihåg, ganska ohygieniskt med allt det där rufsiga på badrumsgolvet. Tack för påminnelsen. Jag tror jag har en bok med plastryor, ska titta i bokhyllan.
   Min ryavarp, kort och smal, ligger färdig och kommer nog upp i vävstolen imorgon. Men det blir ingen matta, utan det blir lek och experiment i vävstolen med material som finns i mina gömmor, återbrukat och nytt. Kuddar tänker jag att det blir till slut.

   Gilla

   Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   ”Eldfågel” finns på en större bild i katalogen, design Barbro Vollmer. Många saker försvinner under årens lopp, men roligt att du har restgarnerna kvar.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s