Shoddy?

Vad tror ni, är detta shoddy?

Shoddy, eller rivull, är industriellt återvunnen ull. Utslitna stickade och vävda produkter behandlades så att ullfibrerna frilades. Fibrerna spanns sedan återigen till garn, med eller utan inblandning ny ull.

Garnhärvan som jag håller i handen kommer från en inlämning till secondhandförsäljning. Det fanns inga etiketter eller annan märkning. Min känsla säger att materialet är ull och det kunde konstateras genom brännprov. Garnet brann, men lågan slocknade snabbt, efterlämnade en svart aska och röken luktade bränt hår, precis så som ull ska bete sig enligt min bok i textil materiallära.

Garnet är tretrådigt och ganska hårt tvinnat. Det är ett kraftigt garn. Jag mäter omkretsen på härvan, räknar antal varv, väger härvan och kommer fram till att det är cirka 350 meter/kg.

Fibrerna är i många kulörer. Den här härvan tycks ha färgats i en mycket svag röd ton. I samma parti fanns både starkare infärgningar och ofärgat garn. 

Är det någon som känner igen just detta garnet eller har något annat att berätta?

5 tankar på “Shoddy?

  1. Elisabet Inläggets författare

   Flyttfiltar, det har jag inte tänkt på! Mitt minne av hur filtarna såg ut när vi flyttade för några år sedan är att garnet var fluffigare och inte lika hårt spunnet och tvinnat som detta, men jag kan komma ihåg fel.

   Gilla

   Svara
 1. Åsa Åkerblom

  Hej jag tror det är så kallad rivull.
  Man tar gamla vävda och stickade varor och de behandlas i ett kardverk. De rivs sönder och man spinner ett nytt garn, som skimrar i olika färger…. fibrerna blir kortare och garnet sämre….. därför kan man inte göra tunnare Garner , för de går av. I Indien har jag sett hir man använder garnet som varpgarn till enklare skyttlade mattor

  Skickat från min iPhone

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s