Näver

Häromveckan skrev jag om Emma Dahlqvists utställning hos Konsthantverkarna i Örebro, titta HÄR, och visade hennes näverflak med laserskurna mönster. Emma behärskar traditionella tekniker i näver också och förra året, 2019, kom hennes bok Näver – fläta, tampa, vika. Det är en fin och innehållsrik bok som inleds med kapitel om trädet björk, om materialet näver och om skörd, som inte ingår i allemansrätten utan kräver tillstånd från markägaren. Arbetsbeskrivningar följer till ett 20-tal projekt.

Eva Nilssons bok Av näver och rot från 1970-talet får komma fram ur bokhyllan. Näverslöjd var populärt då, för drygt 40 år sedan, och jag deltog i en studiecirkel. De underlägg, brödfat och skålar som jag flätade borde finnas här någonstans, men det enda jag hittar är den här lilla skålen.

Det finns en halvfärdig tampad burk också. Den har stått undangömd sedan vi hade Ramon Persson som lärare på Handarbetets Vänner för närmare 20 år sedan. Den visar jag inte. Här är istället två burkar som Ramon har tillverkat och jag har köpt. De står framme i köket och innehåller tepåsar.

Vilka slöjdare som har flätat mina fina askar med lock har jag inga uppgifter om. Den understa köptes hos en slöjdare i Värmland när jag följde med hemslöjdskonsulent Carina Olsson på en biltur för många år sedan. Den har jag haft stor användning av. Asken fungerar som ”resekontor” när jag deltar i mässor och liknande evenemang och innehåller kvitton, visitkort, sax, måttband, pennor, påsar och annat nödvändigt.

6 tankar på “Näver

 1. Margareta Christiansson

  Å så fina arbeten! Min dotter bor i Örebro men vi har aldrig varit hos Konsthantverkarna där. Det blir nästa gång vi åker dit. Själv har jag för första gången satt upp till en pläd på vävstolen. Utmaningar behöver man.
  Margareta på Tjörn

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   Då har du något trevligt att se fram emot inför nästa resa till Örebro. Järntorgsgatan 2 är adressen. Lycka till med plädväven!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s