Nyststjärnor

Först köpte jag bara en, men sedan ångrade jag mig och köpte alla nyststjärnorna som fanns kvar hos Axelinas Manufaktur på Retuna Återbruksgalleria här i Eskilstuna. Det var inte garnet jag var mest intresserad av, ett ganska grovt garn av konstsilke, utan helheten, garn upplindat på kartong.

En nyststjärna används för att linda upp hala och lite svårhanterliga garner, t ex silkegarner till broderi. De kan se ut på olika sätt. En del är eleganta och exklusiva, tillverkade av elfenben eller silver. Andra är enklare, som de här av återbrukad kartong. HÄR är några exempel från Digitalt Museum. HÄR är en i onyx och HÄR är några i elfenben från databasen Kringla. Storleken beror på garnet som ska nystas. Den i onyx är bara 2,7 cm, medan de jag köpte är mellan 12 och 16 cm mätt på diagonalen.

Den nyststjärna som lockade mig först är denna, med den delvis dolda texten ”Tag det rätta – tag Cloetta”, en chokladreklam som togs fram 1921. Ungefär samtidigt introducerades Cloettaflickan med den rutiga klänningen. Personen med initialerna D.J. är kanske den som nystade garnet. Men när kan det ha skett? 1940-tal? Någon som vet när de här konstsilkegarnerna var populära?

På en av nyststjärnorna var garnet ganska trassligt.

Jag passade på att testa att klippa till en egen kartongbit och nystade om det trassliga garnet. Storleken är ungefär som de andra, ca 14 cm från hörn till hörn. Jag skrev en hälsning på kartongen. Kanske hittar jag själv noteringen om jag gör slut på garnet, eller kanske blir det någon okänd person som i framtiden får fundera över vem Elisabet var.

10 tankar på “Nyststjärnor

  1. Karin Felländer

    Från en gammal moster f.1883 ärvde jag en låda med broderifynd!
    Jag minns från 40-talet att tanterna brodera med konstsilke.Oelenschläger hette ett märke.Kunde orsaka fällning vid ovarsam tvätt.

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. Elisabet Inläggets författare

      En låda med broderifynd – det är inte så dumt! Jag känner igen namnet Oelenschläger. Det låter tyskt, men jag googlar och hittar det danska företaget Oehlenschläger, som har funnits i mer än 140 år och som fortfarande säljer stickgarner och materialsatser till broderier.

      Gilla

      Svara
  2. Karin Samuelsson

    Hittade samma låda när vi gick igenom mormors saker. Den hade varit 6 öres mjölknalle i och jag kunde inte låta bli att spara den.
    Smart idé med nyststjärnor😍

    Gillad av 1 person

    Svara
  3. Lillemor

    Jag som håller på med bandvävning ser ofta solkors och liknande figurer i de mönstervävda banden. Så jag försöker lära mig att tänka på dem som just solkors. Men jag skulle nog inte kunna väva dem själv.

    Gillad av 1 person

    Svara
  4. Anita Maria Karlsson

    Intressant, har aldrig hört talas om nyststjärnor förr.
    Apropå handarbete, i mormors korg med spetsar hittade jag för några år sedan en spets med hakkkors. Eftersom jag visste att mina morföräldrars sympatier verkligen inte låg åt det hållet, slängde jag spetsen för att den inte skulle komma i fel händer. Men i eftertankens kranka blekhet inser jag att det hade varit ett verkligt tidsdokument, troligen tillkommit på 20-talet (mormor kom från Nordnorge och hit 1921). På 30-talet tog nazisterna upp hakkorset som partisymbol. Jag vet inte om mormor hade med sig spetsen när hon flyttade hit eller om hon gjorde den sen hon kom hit. Men denna urgamla solsymbol skapar nu så hemska associationer att den knappast kommer att dyka upp i våra handarbeten igen.

    Anita Maria

    Gilla

    Svara

Lämna en kommentar