Den 30 juli – Världsbroderidagen

Idag den 30 juli infaller Världsbroderidagen. Initiativet till att ägna en särskild dag på året till broderi togs 2011 i en av Täcklebo Broderiakademis lokalgrupper, läs mer HÄR. Dagen till ära brukar brodöser samlas på offentliga platser med sina broderier. Även i år, pandemins år 2020, kommer brodöser att träffas, men i lite mindre omfattning än vanligt.

Jag firar här hemma genom att plocka fram två broderier ur skåpen och hoppas på att få svar på några frågor.

Det första broderiet är utfört i järvsösöm, sytt av min mamma. Hon broderade detta för många år sedan när hon var på besök i Järvsö hos en ingift släkting med en gammal ärvd gård. Släktingen plockade fram tyg och garn ur sina gömmor och ritade upp motivet på fri hand. Mamma broderade enligt traditionen med hjälp av släktingen. Garnet är ett bomullsgarn i två rosa nyanser, sytt med tre trådar i nålen, två mörka och en ljus.

Vad tror ni om tyget? Visst ser stadkanten ut som om tyget kan vara handvävt? Har den här typen av tyg traditionellt använts till järvsösöm, eller råkade det bara finnas närmast till hands just vid detta tillfälle? Varpen består av entrådigt bomullsgarn, ojämnt spunnet. Inslaget är entrådigt lingarn. Varptätheten är ca 18 trådar/cm och inslagstätheten ca 16 trådar/cm.

Nästa broderi har ett tyg med ungefär samma täthet. Jag mäter till 16,5 trådar/cm både i varp och inslag. Men tygerna är helt olika. Tyget från Järvsö är kompakt och lite stelt, medan tyget på nästa bild är glest, skirt och lätt. Materialet är tunna lintrådar.

Hur det här broderiet hamnade hos mig minns jag inte. Att det har anknytning till Leksand ser jag på mönsterformerna (en senare variant av svartstick), på hörntofsarna och på det svartbruna broderigarnet av silke. Broderiet är för litet för att vara ett halskläde till leksandsdräkten, 42 x 42 cm, och halsklädena, sjalarna, brukar väl bara ha broderier på halva tyget. Hör det ändå till dräkten? Eller är det ”bara” en liten duk? Någon som har kunskap?

Uppdatering: Jag har fått svar, se kommentar. Broderiet hör inte till dräkten. Det är en duk eller annan prydnad, broderat under 1900-talet.

HÄR finns halskläden i svartstick på Digitalt Museum och HÄR är några exempel på Järvsösöm.

8 tankar på “Den 30 juli – Världsbroderidagen

 1. Yvonne Winroth

  Det är en duk. Halsklädena är bara broderade på den sida som syns när man bär dem. Anna Hådells bok kom 1980 och då sålde Hemslöjden också broderikitt. Jag hittar ingen exakt förlaga i boken men inspirationen kan komma därifrån. Det är några bårder som jag inte känner igen från Anna och det är den första i spiran, den med vingarna och jag tror inte jag sett den på något annat heller. Sedan är det bården som går runt om. Jag hittar inte exakt den hos Anna men liknande finns. En fin duk, det skulle vara roligt att veta varifrån den kommer.

  Skickat från min iPhone

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   Tack för svar. Jag har Anna Hådells bok och känner inte heller igen det här broderiet från boken. Det här tyget är tunnare och glesare än i boken och den här är broderad med silke. Min känsla är att den här är tidigare än handarbetena i Hådells bok. Lillemor skriver i en annan kommentar att hennes mor eventuellt köpte en materialsats i Leksand till en liknande duk när hon arbetade som hembiträde där. Då är vi en bit tillbaka i tiden.

   Gilla

   Svara
 2. Lillemor

  Jag har en gammal duk med svartsticksmönster lite i samma stil, och den har jag alltid uppfattat som ett souvenirhandarbetskit från t ex hemslöjdsbutiken där i Leksand. Mor arbetade som hembiträde i Leksand ett tag, kanske hon skaffade och sydde det då? Det finns nog flera landet runt.
  Jag har också ett ännu osytt handarbete fast med Delsbosöm, där tyget är handvävt. Men nu vet jag inte var det ligger så det är svårt att ge något bra svar på frågan…

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. Johanna

  Svartsticket hör inte till dräkten, det är precis som du skriver för litet, har ett förenklat motiv och tupphalsklädena är bara broderade på ena trekanten.
  Det är en duk eller annan prydnad som sytts under 1900-talet.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s