Provväv, del 2

Idag blir det vävning igen, kanske behövs en nördvarning.

I den här gamla norska vävboken från 1914 finns en vävsedel som har stor likhet med väven som jag visade häromdagen, titta HÄR.

Jag ville jämföra de två vävnaderna och beräknade varpen så att jag någorlunda enkelt skulle kunna ändra från variant ett till variant två, men jag fick solva om. Den första varianten, som jag visade häromdagen, har tre skaft och tre trampor och den norska vävnaden kräver fyra skaft och fyra trampor. Det innebär att jag nu fick två trådar som går i tuskaft både i varp och inslag till skillnad mot den förra väven som bara hade en tuskaftstråd. Det i sin tur medför att den här väven blir stabilare, breder ut sig mer och inte drar ihop sig lika mycket som den förra. Det skiljer ca 1,5 cm i bredd, skedbredd 39 cm, efter nerklippning men före tvätt.

Jag trampade enligt vävsedeln i den norska boken men hade problem med att få till snygga partiövergångar. Precis som i den treskaftade väven blev de slätare partierna buckliga eftersom invävningen är mindre där.

När jag tittade noga på fotot i boken såg jag att mönstret på bilden inte stämmer helt med trampordningen enligt vävsedeln.

Jag provade andra sätt att trampa och så här blev det till slut. Jag fick ett resultat som mycket bättre utnyttjar möjligheterna i vävtekniken. Invävningen är lika över hela ytan, tyget känns smidigt och har ett fint fall. Det blev riktigt snyggt!

 

4 tankar på “Provväv, del 2

  1. Maria Gille

    Även jag blev fascinerad av boken Smålandsdräll. Trots att jag inte vävt annat än några trasmattor satte jag upp en väv för att göra handdukar till mitt kök. Tänkte mig att använda olika gröna toner och experimentera med rutor. I stort sett allt gick fel men med goda vänners hjälp och lärdomar från en vävkurs i höstas så blev det väl till sist ganska bra. Dock tycker jag att de olika bindemönstren drog in kanterna olika, att avigsidan inte blev lika spännande som rätan och att varpen dominerade färgmässigt så trots olika inslag blev den färdiga väven ganska enfärgad. Men med alla lärdomar i bagaget vore det roligt att använda de vackra bindningarna mera. Jag undrar därför om du kan tänka dig att dela med dig av den vävnota du till sist experimenterade fram ovan?
    Försökte lägga till ett foto men kunde inte.

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. Elisabet Inläggets författare

      Jag har samma erfarenheter som du av de bindningar som liknar smålandsdrällen. Jag fortsätter att testa olika varianter. Än så länge har jag bara lite kladdiga anteckningar och det är en del jobb, och även ett ansvar, att göra en vävsedel som är användbar för andra. Men det kanske kommer en vävsedel så småningom.

      Gilla

      Svara

Lämna en kommentar