Det går som en dans!

Det går som en dans att väva handduksväven som jag visade HÄR häromdagen. Höger fot trampar taktfast på höger trampa och den vänstra foten dansar fram mellan de andra två tramporna. Jag började med att väva prov med två olika garner som inslag, bomullsgarn 12/2, samma som i varpen, och lintow 10. Proverna tvättades. Båda garnerna gav bra, men lite olika, resultat. Jag behöver ju faktiskt inte välja det ena eller andra inslagsgarnet. Varpen är kort och räcker till 5 handdukar. Det blir två handdukar med bomullsgarn som inslag och tre med lintow. Lintowgarnet är stelare och håller ut bredden så att jag inte behöver använda spännare. 

Här är det tvättade provet med bomullsgarn som inslag, först den sida som har varit uppåt i vävstolen och sedan den sida som varit neråt.

Jag har fått några frågor om boken/häftet som jag lånat bindningen från. Om jag minns rätt så har jag köpt den någonstans vid Tysklands kust mot Östersjön, t ex Stralsund, eller möjligen i Berlin. Det finns inget ISBN-nummer.

 

7 tankar på “Det går som en dans!

  1. Julia

    Jag är väldigt entusiastisk över denna handduk. Under tiden har jag också lyckats beställa boken. Jag skulle vilja veta vad din vävbredd är för denna handduk.
    Många hälsningar, Julia

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. Elisabet Inläggets författare

      Skedbredden var 51 cm. Bredden på de tvättade handdukarna med inslag av lintow 10 är 47 cm och de med inslag av bomullsgarn 12/2, samma som i varpen, är 44 cm.

      Gilla

      Svara
      1. Julia

        Hej, jag är fortfarande intresserad av om du valt samma trådtäthet (16 trådar per cm) som i originalet och vilket vävrör du använde. Jag hoppas ha uttryckt mig tydligt. Tack så mycket.

        Gillad av 1 person

    1. Elisabet Inläggets författare

      Det ska förstås stå ”inslag”. Jag ändrade omedelbart, men då hade jag tryckt på ”publicera” och inlägget hade gått iväg till prenumeranterna. Ibland är det nästan omöjligt att upptäcka skrivfelen, trots att jag läser noggrant, tycker jag, flera gånger innan jag publicerar.

      Gilla

      Svara
  2. Kathleen

    Vilka fina mönster, Elisabet. Enligt bokbeskrivningen måste det vara historiska vävmönster från norra Östtyskland (Vorpommern) och utgiven av en folkcentrum i Mecklenburg, där jag är uppvuxen. Så kanske har du hittat boken någonstans kring Stralsund. Roligt att se :)

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. Elisabet Inläggets författare

      Ja, troligen i Stralsund eller i närheten. Roligt att mönstren kommer från dina hemtrakter. Det finns fler saker i boken som jag skulle vilja väva. (Vilken bra present du fick på födelsedagen!)

      Gilla

      Svara

Lämna en kommentar