Nålar

Det finns en del i mina gömmor. Nu letade jag efter ryanålar, grova nålar utan spets för att sy ryastygn med på ett speciellt bottentyg, inköpt eller vävt hemma i vävstolen. De fanns i den här asken.

När jag sökte efter ryanålarna hittade jag den här nålen också, utan spets och med två ögon. Den kan jag nog använda som hjälpmedel när jag ska trä ett band eller en resår genom en kanal. Men varför finns det två ögon?

De här redskapen hittade jag också i ett skåp. De ser ut som extremt tunna virknålar. Men vad har de använts till? Till riktigt tunna virkade spetsar, till att sy tambursöm eller något helt annat? Jag vet inte. Redskapet till vänster har en skruv i botten som vidgar och sluter en öppning i andra änden så att det går att stoppa in krokar av olika tjocklek. Nästa har en fast krok. De tre till höger har krokar som går att ta loss och stoppa in i skaftet. Längst till höger är kroken instoppad i sitt fodral, dvs skaftet.

13 tankar på “Nålar

 1. Anna Erixon

  Jag ärvde sånna tunna virknålar av farmor. Hon gjorde spetsar. Men hon både knypplade och virkade….och eventuellt också frivoliteter. Osäker till vilket hantverk hon använde dessa….

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. Anna Erixon

   Jag har frågat mina äldre syskon. De minns att farmor lagade sina silkesstrumpor med hårstrån. Tänker att så kan säkert en sån liten liten virknål komma till pass!

   Gillad av 1 person

   Svara
 2. Suzanne Sjögren

  I have one of those double eyed needles I got it in a kit of 2 needles for drawstrings and elastic. I’m guessing you can use it for 2 different sizes of drawstring/elastic. I think the tiny crochet hooks were just for doing really fine lace though the comment about about the stockings could be possible too.

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. barbroli48

  Vilka skatter du har!
  Jag har virknålar med träskaft från min mormor. Hon virkade de tunnaste och elegantaste spetsar man kan tänka sig!
  Har försökt men mitt tålamod sviker…
  Barbro

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   Ja, det är möjligt. Jag tänkte också så, men jag har för mig att de uppmaskningsnålar som jag sett har haft en tunga som på en maskinstickningsnål. Men råkar man ha en sådan här nål och behöver laga silkesstrumporna så går den förstås att använda.

   Gilla

   Svara
 4. Anita Trollsfjord

  Du kan ha längre tråd om du nyttjar bägge ögonen som vid nålbindning….eller två olika nyanser tråd samtidigt… skulle jag kunna tänka mig

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   Jag har sett filmerna, men den här nålen ser inte ut som dem på filmerna. Änden är trubbig och ser inte ut som en synål utan udd.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s