Julslöjd

Igår, 2019-12-14, satt jag på bussen i drygt 3 1/2 timme. Resan tog mig tur och retur Eskilstuna – Nyköping, snett genom Sörmland från den ena änden till den andra. Med en bok att läsa är det ganska behagligt att låta sig forslas.

Anledningen till resan var ett besök på Sörmlands Museum och en dag med textil julslöjd arrangerad av hemslöjdskonsulent Maria Neijman. I textilverkstaden hade Maria laddat upp med idéer och gott om material. Tiden rusar iväg när det är trevligt och timmarna gick verkligen alldeles för fort.

Sörmlands Museum öppnade i ny byggnad för drygt ett år sedan, i november 2018, och jag har varit där 5 – 6 gånger på visningar och på slöjdaktiviteter. Kärnan i byggnaden är de öppna magasinen med visningar med olika teman ett par gånger om dagen. Det finns utställningsrum med tillfälliga utställningar också, men det kan vara svårt att som besökare orientera sig och uppfatta vad som finns att se. Byggnadens planlösning känns väldigt stängd och inte alls välkomnande.  Det stora mysteriet för mig, som tidigare bodde i annat län och inte är insatt i den långa politiska process som föregick bygget, är varför man valde att lägga museet i en utkant av länet. Varför inte i mitten, tillgängligt för många fler? Min uppfattning är också att Nyköping har favoriserats på olika sätt på bekostnad av resten av länet under det här första året. Jag ska inte gnälla mer nu, det kommer förhoppningsvis att bli bättre. Gör gärna ett besök! HÄR finns museets hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s