Textilindustrin i Nyköping

Att det funnits textilindustri i Nyköping har jag ”alltid” vetat, i alla fall sedan jag var i 10-årsåldern i början av 1960-talet. Då inköptes två blårandiga filtar som användes som överkast i mitt barndomshem. Någon måste ha berättat att de var tillverkade i Nyköping. Filtarna är numera i min ägo.

Men bomullsfabrikerna hade jag aldrig hört talas om förrän i lördags (2019-09-28). Då var jag på ett intressant studiebesök med Riksvävarna, region Uppland-Sörmland, hos Textilhistoriska Gruppen i Nyköping och fick veta mer om stadens förflutna som textilstad. Förutom Fors Ullspinneri fanns det även två stora bomullstillverkare med hela processen från spinneri via väveri till färdig produkt, Periodens bomullsspinneri och Hargs fabriker. Tillverkningen hos alla tre företagen lades ner på 1960-talet, liksom nästan hela den svenska textilindustrin. Hundratals arbetstillfällen i Nyköping försvann när produktionen flyttade till platser där arbetskraften var billigare och där kraven på bra arbetsförhållanden och på utsläppsnivåer var lägre. Nu finns det bara enstaka byggnader kvar av de stora fabrikskomplexen från tiden då Nyköping var en betydande textilstad. Läs mer HÄR.

Pärm med produktprover från Fors Ullspinneri.

 

4 tankar på “Textilindustrin i Nyköping

 1. agnetapensionar

  Det låter trevligt men vi träffas inte då ofta nu mer på grund av avståndet mellan oss! Får ”vem som helst” delta och vi vet ett datum så kan man planera en träff efter det!
  Glada hälsningar från Agneta

  Gilla

  Svara
 2. agnetapensionar

  Elisabet, detta var spännande att läsa. En av mina bästa vänner bor i Nyköping och vi har gått längs ån och pratat om tidigare verksamheter där. Jag delar detta så att min vän kan läsa! Kanske vet hon men vi har aldrig talat om textilindustri i Nyköping!
  Oktoberhälsningar från Agneta

  Gillad av 1 person

  Svara
   1. agnetapensionar

    Det låter trevligt men vi träffas inte då ofta nu mer på grund av avståndet mellan oss! Får ”vem som helst” delta och vi vet ett datum så kan man planera en träff efter det!
    Glada hälsningar från Agneta

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s