Ränder i Rättvik

En trappa upp hos hemslöjdsbutiken i Rättvik finns en dräktavdelning med ett litet museum. Där finns också material att köpa för den som vill göra en egen dräkt från trakten. Eller också väljer man att köpa färdiga dräktdelar, nya eller begagnade. Jag som gillar ränder blev stående ett bra tag och bläddrade bland alla kjolar. Framstycket på kjolarna, den randiga ”breddan”, fanns i massor av varianter. Det här är bara ett litet urval av mina bilder.

Många randningar såg ut att vara lika, men vid en närmare titt visade sig små skillnader. Om något är ”rätt” eller ”fel” kan jag inte avgöra. Men på några av de begagnade kjolarna fanns noteringar om att material, sömnad eller randning avvek från hur det ska se ut. Jag borde kanske ha köpt mig en felaktig kjol? Det får bli nästa gång i så fall, om det finns någon kjol just då.

4 thoughts on “Ränder i Rättvik

 1. agnetapensionar

  Härligt pigga ränder!
  Eftersom folkdräkterna är en konstruktion från slutet av 1800-talet så borde det inte finnas rätt eller fel om man tänker efter.
  Har du ditt ursprung där i trakterna?

  Gilla

  Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   Jag är sörmlänning! Många sockendräkter, landskapsdräkter eller vad man nu väljer att kalla dem skapades under nationalromantiken vid förra sekelskiftet, ofta med några gamla bevarade plagg som förebilder. Och många dräkter kom till senare under 1900-talet, mer eller mindre fantasirika. Men många av dräkterna i Dalarna har använts i obruten tradition i sekler, liksom t ex dräkter i Skåne, Hälsingland och i Vingåker i Sörmland. Givetvis har det skett förändringar under århundradenas lopp genom influenser utifrån, personlig smak, industrialiseringen, tillgång på material mm. Numera är det nog t ex sällan som garnet till vävnaderna är handspunnet och växtfärgat. För att kunna säga att en kjol tillhör den traditionella dräkten från Rättvik, Ore, Boda osv så är det förstås vissa kriterier som ska vara uppfyllda. Om avvikelserna är alltför stora så är det i sammanhanget ”fel”. Då tycker jag att kjolen passar bra till mig istället.

   Gillad av 1 person

   Svara
   1. agnetapensionar

    Där kom en bra och informativ lektion, tack, om rätt eller fel kan man säkert diskutera ur många aspekter. Som ung dansade jag o några vänner i ett folkdanslag. Vi kom från Stockholm och hade alls inga folkdräkter men fick påpekat att vi borde…utan stora pengar sydde vi enkla kläder och var gruppens ”pigor o drängar”. I de kläderna fick vi faktiskt vara med och dansade i några år.
    Förlåt utvikningen, ta bort om du vill, Elisabet!
    Agneta

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s