Karin Larssons textilier i Torshälla

Gör en utflykt till Torshälla i sommar! På Ebelingmuseet visas Karin Larssons (1859 – 1928) konstnärskap i en textilutställning. Broderierna och vävnaderna är inlånade från Sundborn. En del är original av Karins egen hand, andra är kopior. Det är en fin och lagom stor utställning med många detaljer att studera för den textilintresserade. Den som har besökt familjens hem i Sundborn känner igen de flesta textilierna. De finns också avbildade på Carl Larssons akvareller från hemmet. Utställningen pågår t o m 2019-08-19.

I år är det hundra år sedan Carl Larsson, Karins make, avled. Det uppmärksammas med en rad evenemang, de flesta i Dalarna, men även i Torshälla. HÄR finns all information. Anledningen till att textilierna visas just på Ebelingmuseet är att maken hade anknytning till trakten. Faderns släkt ägde en gård i Lövhulta inte långt från Torshälla och där tillbringade Carl mycket tid i sin barndom och ungdom.

På översta bilden syns den kända solroskudden, ett yllebroderi med 1/4 solros i varje hörn.

Kudden där Karin sätter fokus på första världskrigets fasor är också utförd i yllebroderi.

Hennes ofullbordade broderi sitter fortfarande kvar i syramen. Tänk att stygnen som ser så moderna ut syddes för ungefär 100 år sedan!

I draperiet har hon använt en helt egen teknik, en sorts makramé knuten över varptrådarna.

Tillsammans med fru Elin Eriksson komponerade Karin en sundbornsdräkt till traktens kvinnor.  Kjolsäckens applikationer av skinn är sydda på maskin för att visa att det var en modern dräkt.

Det var ju maken Carl som var den stora konstnären och Karin sågs som mor och maka. Hennes kreativitet kom till uttryck i de egensinniga textilierna och flera citat i utställningen ger en bild av hur hon sammanlänkar familjelivet med sitt konstnärskap. (Texten är inte broderad, utan tryckt på tyget.)

Jag plockade fram ett par böcker ur bokhyllan för att läsa på lite om Sundborn och familjen Larsson, Karin Larsson i närbild av Lena Rydin och Nisse Petterson och Karin Larsson och blommorna i Sundborn av Christina Högardh-Ihr.

7 thoughts on “Karin Larssons textilier i Torshälla

 1. Gunnel Hag

  Tack for din fina blog. Jag bor i Toronto, Canada, och njuter av att fa följa med pa dina svenska textila äventyr. Nyligen laste jag en bok, ”Sofie and Cecilia” by Katherine Ashenburg, som ar svagt baserad pa Karin och Carl Larsson, och deras vänskap med Anders Zorn och hans hustru.
  Gunnel Hag, http://www.colourvie.com

  Gilla

  Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   Roligt med en hälsning från Canada! Tack för boktips. Det verkar inte som om boken är översatt till svenska. Men jag ska hålla utkik, den kanske kommer.

   Gilla

   Svara
 2. Kina Hellquist

  Underbara broderier och en fröjd för ögat, speciellt för mig som vill men inte kan (har aldrig någonsin broderat!). Tack Elisabet!

  Gilla

  Svara
 3. agnetapensionar

  Karin Larsson var själv en sann konstnär, hennes textilier är fantastiska och före sin tid.
  För inte så länge sedan kom det ut en bok av Elisabeth Svalin Gunnsrsson som handlar om Karin och trädgården vid Sundborn.
  Ska du till Uppsala, Elisabet, så finns det en rolig utställning med olika stickningar, koftor och sånt som nämns i litteraturen. Stickerskan har även skrivit bok med beskrivningar…. Hörde lite slarvigt på radion men det lät så trevligt.

  Gillad av 1 person

  Svara
 4. Mona Q S

  Visst är Karin Larssons textilier intressanta och så moderna för att ha tillkommit för omkring 100 år sedan!
  Ytterligare en bok om Karin kan jag tipsa om. Det är ”I min trädgård vill jag vara Karin” av Elisabeth Svalin Gunnarsson. En, i mitt tycke, underbar bok som visar en annan sida av Karins kreativitet .

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s