Onytta?

”Här sitter jag och gör något helt onödigt…” Jag lånar en halv mening från en krönika skriven av Maria Westerberg, mer känd under namnet Vildhjärta, titta HÄR. Hela Maria Westerbergs tänkvärda text med rubriken Pinnplockerskans insikt finns i senaste numret av Hemslöjd, nr 6 2018.

Det blir några stygn då och då på det här broderiet, små korsstygn över räknade trådar. Jag vet inte vad det ska bli, det finns ingen tidsplan, ingen deadline, inget mål. Jag bara håller på. Helt onödigt? Eller nytta för själen?

HÄR visade jag broderiet alldeles i början, i somras. Då fanns det någon sort plan, men den har jag lagt åt sidan.

5 thoughts on “Onytta?

 1. Helena Sjögren

  Ser ditt broderi och tänker att du är en kunnig och aktiv hantverkare. Gillar verkligen din blogg men önskar lite ärlighet. Detta broderi har stark inspiration från Lillevi Hultman och detta tycker jag att du borde nämna och berätta om, info om henne finns på ex Wikipedia o NE mm. Som proffesionellt konstnär får man finna sig i att bli kopierad men det uppskattas alltid att man blir nämnd som inspirationskälla. Jag upplever dig i övrigt som väldigt ärlig i detta fall, så jag blev förvånad nu. Den bild t ex….. http://www.fiberartsweden.nu/natgast/natgastbild/lh02.jpg

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   Tack för en intressant kommentar.
   Jag känner givetvis mycket väl till Lillevi Hultman och gillar verkligen hennes konst. Har sett många av hennes bilder på utställningar och följer henne på Instagram. Andra konstnärer som skulle kunna nämnas i det här sammanhanget är t ex Britta Johansson (korsstygnsfigurer på papper ofta liknande dem på gamla märkdukar), Frida Berntsson (hennes stora verk med uppbrutna korsstygnsmönster var verkligen inspirerande när hon visade dem för bortåt 10 år sedan), Emma Jönsson (har gjort många bilder med infärgade bottnar och en och annan korsstygnsfigur), Tilleke Schwarz (”klotter” med bl a korsstygn), Charlene Mullen (använder svartstick på nytt sätt till bilder), Metta Charlotta Ridderbielke (klagoskrift i korsstygn från 1800-talet). Jag skulle kunna rada upp många fler. Gamla märkdukar och böcker med korsstygnsmotiv bör förstås också nämnas. Det skulle kännas lite knepigt att för varje gång jag visar något på bloggen behöva redovisa när och var i mitt liv jag kanske blivit inspirerad.
   Broderiet som jag håller på med betraktar jag på intet sätt som konst och det kommer aldrig att visas på någon utställning. Jag klottrar planlöst enbart för min egen skull, på min fritid.
   PS. Jag glömde att nämna en helt annan inspirationskälla till just det här broderiet, en liten målning av Olle Medin som hänger på min vägg.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s