Titta på stygnen!

Titta vilka intressanta stygn! Mina bilder har inte bästa kvalitet, men jag vill ändå visa broderierna på det här gamla täcket från Västmanlands läns museum. Täcket är hopsytt av lappar i siden i olika storlekar och olika format. På detta hoplappade tyg har någon sedan gått loss och fyllt ytor med en mängd olika stygn. Visst blir man sugen på att testa!

Täcket visades i Västerås under några dagar i samband med föreningen Rikstäckets årsmöte nu i mitten av oktober 2018. Susanne Cassé, föremålsantikvarie på museet och Susann Leval, länshemslöjdskonsulent, Västmanlands läns hemslöjdsförbund, hade plockat ihop ett läckert urval föremål ur museets samlingar till en liten utställning. De historiska föremålen blev ett inspirerande komplement till de nutida material, redskap och färdiga kviltar som övriga utställare visade. Titta HÄR i ett blogginlägg och HÄR på Digitalt Museum.

Bilden på hela täcket har jag laddat ner från Digitalt Museum, titta HÄR. Här syns hur de lite märkliga broderade mönsterformerna är uppbyggda och hur stickningen/kviltningen är utformad.

För information om fotograf kontakta Västmanlands läns museum

 

4 tankar på “Titta på stygnen!

 1. Lillemor Larsson-Haga

  Min första tanke när jag ser detta är att det måste ju vara en gammal stubb! Alltså en underkjol. Så ser jag i texten på DM att de kallar det ”underklänningar”! Hmm. Det finns också en skrivning som menar att delar av dekoren skulle vara knypplad. Jag blir verkligen nyfiken men lär aldrig få veta. Har man tyckt att bottensömmarna sett ut som knypplade tyllbottnar eller?

  Gilla

  Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   Många frågetecken kring täcket. Du menar att det kan vara en stubb? Det ser lite märkligt ut med alla småbitar som är hopsydda och sedan de här omfattande broderierna ovanpå. Men knyppling, det betraktar jag som en missuppfattning.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s