Fritt broderi?

Fritt broderi – ett uttryck som jag undviker, helt enkelt för att det ofta är oklart vad som avses. En definition är att stygnen i fritt broderi inte sys över räknade trådar. Motsatsen är då trådbundet broderi där stygnen följer trådarna i tyget, så som t ex korsstygn vanligen sys.

Duken på bilden har legat ofållad sedan jag broderade den för bortåt 50 år sedan. Jag köpte en materialsats. Någon annan har tecknat mönstret, valt tyg, fört över motivet till tyget, bestämt vilket garn, vilka färger och vilka stygn som ska användas. Sedan har jag försökt följa instruktionerna så noga som möjligt.

Nu har jag tagit mig friheten att klottra med korsstygn på duken. Mönster, figurer, garn, färger, storlek på stygnen och allt annat bestämmer jag själv. Jag syr fritt, helt efter eget huvud, men räknar trådarna i tyget.

Enligt definitionen är den ursprungliga duken sydd i fritt broderi, medan mina korsstygn inte är fria. Jag känner mig dock mer fri och befriad i mitt broderi nu än jag gjorde för 50 år sedan.

6 thoughts on “Fritt broderi?

 1. Karin

  Jag håller helt med i fin reflexion kring fritt och bundet broderi. Dessutom gillar jag hur du har fortsatt på duken, läcker kombination av olika sömnad.

  Gilla

  Svara
 2. Robbie LaFleur

  Maybe there could be a new category of ”art embroidery.” That would indicate that you are not just following a pattern, but adding your own interpretation. I love the additions to the original flowers.

  Gilla

  Svara
 3. Elsa Agélii

  Hej Elisabet,
  När jag började använda uttrycket Fritt broderi var det till skillnad från uppritade broderier eller broderier efter förlaga. Jag håller med dig att det inte beskriver alla fria broderiska uttryck. Dina roliga kombinationer hör absolut till begreppet enligt mig. Helt enkelt att använda stygnen på ett eget sått. Låt oss försöka finna en mer täckande beskrivning!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s