Favoriter i bokhyllan – stickning

De börjar bli gamla nu, de här böckerna, men känns ändå aktuella. Vibeke Linds Sticka efter gamla nordiska mönster kom redan 1981. Britt-Marie Christofferssons Svenska tröjor, nya modeller efter gamla mönster är från 1988. Fina böcker att inspireras av och jag känner mig berikad av att ha dem här hemma i bokhyllan. Båda böckerna går just nu att hitta begagnade på bokbörsen.se och antikvariat.net till varierande priser.

Vibeke Lind är danska och det märks på hennes val av utgångsmaterial. Boken innehåller stickhistorik, bilder på äldre stickade föremål, praktiska tips, exempel på t ex spets- och flerfärgsmönster. Det finns stickbeskrivningar till koftor och tröjor, schalar och halsdukar, mössor, vantar och strumpor. De flesta beskrivningarna är inte exakta, utan idéer inspirerade av äldre förlagor som kan anpassas efter individuella behov. Tröjan som kvinnan har på sig har jag suktat efter sedan boken kom ut. Men om jag skulle sticka något liknande så blev det en omarbetning i ett tunnare garn.

V Lind 2

Britt-Marie Christoffersson visar drygt 20 äldre tröjor från olika delar av Sverige. De flesta ingår i museisamlingar. Med de gamla tröjorna som utgångspunkt har hon gjort egna tolkningar och presenterar nya tröjor och koftor med avstamp i traditionen. Det finns fullständiga stickbeskrivningar så det är bara att sätta igång och sticka. Eller så får museiföremålen bli inspiration till något nytt och eget.


B-M Christoffersson 2

 

5 thoughts on “Favoriter i bokhyllan – stickning

 1. agnetapensionar

  Stickning har blivit litet av ett problem för mig, jag tror jag har berättat tidigare. Men jag älskar att se vackra stickade saker och går på stickcafé regelbundet för att sticka små enklare saker. Själv har jag gett bort mina stickböcker till behövande :)

  Gilla

  Svara
 2. Ewa

  Det är roligt med stickböcker. Min dotter påstår att jag snart kan öppna eget antikvariat med inriktning på böcker med textil inriktning …

  Vibeke Linds bok har jag exempelvis också, men jag har inte lagt märke till den fina tröjan förut. Däremot har jag sneglat lite på mössan på framsidan. Svenska tröjor, nya modeller efter gamla mönster har jag inte, men jag köpte ett kompendium – Stickning ett hantverk att utveckla – som väl blev boken med samma namn senare. På tal om Britt-Marie Christoffersson – har du sett att man kan vinna hennes bok om att brodera på stickat på bloggen Nördic Knitting?

  Vänliga hälsningar Ewa

  Gilla

  Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   Ja, visst är det roligt att samla på textilböcker! Finns en del här också, även om jag inte köper så många nu längre. Nu såg jag utlottningen också. Kompendiet ska finnas här någonstans, men nu kan jag inte hitta det.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s