Min första väv

Min första väv – gästhanddukar. Jag och ett par nya kamrater tittade i skolans garnförråd, valde garn, kom överens om en randning, räknade, varpade, fick upp varpen i vävstolen, balanserade skaften, knöt upp tramporna, fixade lite annat och sedan vävde vi tuskaft, panama, korskypert och kypert. Och sedan band. Detta hände inte i år, inte ens detta sekel. Det var 1972, en termin vävning på heltid. Handduken i kypert har försvunnit, men de andra används fortfarande.

 

13 tankar på “Min första väv

 1. Fröken Slöjd

  Hej
  Jag gick terminskurs i vävning på gymnasiet våren 1987 på Bergmanska skolan i Vinslöv. Första uppsättningen var precis som för dig en handuksväv tillsammans med ett par andra elever. Vi vävde prover i flera tekniker och sen vävde vi vars en handduk – min blev i tretrampsväv. Materialet var cottolin i varp och så tror jag att det var lintov i inslaget (orkar inte kolla vävnotan). Vad hade ni för material?
  Så småningom blev jag slöjdlärare -textil, tyvärr hinner jag inte med att servera eleverna med vävstolar men band med brickor får alla prova på att göra. Och en vacker dag ska vävstolarna vara igång igen.
  Hälsningar Fröken Slöjd

  Gilla

  Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   Mina vävsedlar har försvunnit, men det är nog bomullsgarn 16/2 i varpen, inslag ett tunt lintow. Så du är också en av alla som gått terminskursen!

   Gilla

   Svara
   1. Fröken Slöjd

    Jo, terminskursen i vävning var för min del efterlängtad. Först tre år på teoretisk linje på gymnasiet sen en termin sömnad och sen var det dags för vävning. Tidigare hade jag endast läst om hur man skulle göra med en vävstol – biblioteket hade många böcker som jag lusläst under tonåren och jag kunde i teorin sätta upp en väv men jag hade inte riktigt begripit varför man ska flytta skälet vid pådragningen. Man behöver både teori och praktik i det mesta här i livet!
    Nog är det konstigt att vävning som väldigt många haft kunskaper i och praktiserat (förutom alla terminskurser hade komvux massor av fulla kurser och så fanns det ju oändligt med studieförbundskurser) nästan har försvunnit. Idag skänker folk bort sina stora vävstolar men glädjande nog så tror jag att det håller på att vända. Fler och fler ser värdet i slöjden i olika former och säkert kommer även vävningen att få ett uppsving framöver!

    Gillad av 1 person

 2. Ulrika Hjärpe

  Hej, Elisabet! 1972 gick även jag på1 termins vävkurs, men på St Görans gymnasium i Stockholm. Vi vävde likadana handdukar som du, men i vit varp, så de är tvärrandiga. Jag har använt dem till bakdukar.

  Hälsningar, Ulrika Hjärpe. (Vadmalsstampare)

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. agnetapensionar

  Vad roligt att se! Jag gick motsvarande fackkurs i vävning hösten 1968. Det var så spännande för mig som var rännstensunge i Stockholm utan någon textil erfarenhet förutom textilslöjden. Jag kommer inte ihåg vad jag vävde först men jag har kvar en duk, gästhanddukar och ett ylletyg.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   Du också! De här kurserna fanns ju i var och varannan stad på den tiden. Jag såg det mest som en paus innan det verkliga livet började, men sen, efter lite irrvägar, trasslade jag in mig helt och hållet i trådarna.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s