Skamligt och respektlöst!

kauppi-2

Ett par minuters gångväg från mig finns en stor vävnad av Sten Kauppi (1922 – 2002), Vidd och rymd från ca 1980. Den hänger i foajén hos Fortifikationsverket i Eskilstuna. Där passerar många människor varje dag, i byggnaden finns t ex en lunchrestaurang öppen för allmänheten. Men titta så det ser ut! kauppi-3

Nästan halva konstverket täcks av reklamskyltar för företag som finns i huset. För att hitta signaturen och se mer av väven får jag krypa in bakom skyltarna.

Skamligt och respektlöst!

kauppi-1
Väven köptes in av Statens Konstråd när Fortifikationsförvaltningen (en myndighet som sorterar under Finansdepartementet och som förvaltar en del av statens fasta egendom, t ex sådana som är avsedda för försvarsändamål) utlokaliserades till Eskilstuna från Stockholm på 1970-talet. På bilden från Majlis Stenmans bok Kauppi ses konstnären i arbete med just denna väv.

kauppi-4

10 thoughts on “Skamligt och respektlöst!

 1. Monica Gustavsson

  Hej!
  Tack för att du öppnade våra ögon. Roll-upsen är nu flyttade till annan plats i entrén. Vi går förbi där nästan varje dag men man blir hemmablind och tänker inte på hur det ser ut.
  Känns dock lite tråkigt att det läggs ut på nätet innan vi fick chansen att flytta roll-upsen. Vi har vårt kontor i samma hus som vävnaden hänger, en bit förbi receptionen bara. Det hade varit enkelt att komma in till oss och hjälpa oss att förstå att vi gjort fel. Hade uppskattat det mycket.

  Hälsningar
  Monica Gustavsson
  Fastighets AB Stenvalvet
  070-215 53 81
  monica@stenvalvet.se

  Gilla

  Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   Hej! Det var inte lätt för mig att begripa hur det hängde ihop på plats med fastighetsägare, myndighet och Statens Konstråd. Men nu har det ju ordnat sig! Kommer in och hälsar på någon dag. /Elisabet

   Gilla

   Svara
 2. Ingela

  Byggnaden ägs numera av ett privat företag som heter Stenvalvet. Kanske läge att tipsa Statens konstråd om att flytta verket till en bättre plats?

  Gilla

  Svara
 3. Laila

  Att företag i huset vill göra sig ”synliga” kan man förstå – men det borde gå att lösa på ett snyggare sätt tycker jag. Det är tråkigt när man inte tar hänsyn till lokalers utsmyckning, oavsett vilken typ och vilket material det än är, när man skyltar upp med loggor, info skyltar mm.

  Gilla

  Svara
 4. Larspers Carina

  Ja det är skamligt hur textil konst blir behandlad. Jag misstänker att det inte bara okunskap utan även för att det är ett traditionellt ”kvinnligt” hantverk. Nog behöver det påpekas för myndigheten. På dem bara!!

  Gilla

  Svara
   1. Mona

    Typiskt att man gör så när det gäller ett textilt konstverk! Eller kanske reklam alltid går före konst? I dagens samhälle skulle det inte förvåna mig! Usch så tråkigt!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s