Rutor och ränder från Östergötland

ostgotadrall-1

Utställningen Randiga bolster och rutiga täcken såg jag på HV:s galleri på Djurgården i Stockholm för några veckor sedan.

De rutiga täckena är vävda i 8-skaftsdräll med bomullsvarp i flera färger och med ullgarn som inslag. Mönstren, som finns i många varianter, är typiska för Östergötland och de kallas förstås för östgötadräll. I utställningen finns både antika täcken och nyvävda. Många fina bilder på östgötadrällar finns i Ann-Sofi Svansbos bok Östgötadräll.

ostgotadrall-2

Förutom de rutiga täckena visas också kuddar i bolstervarsrandningar. Några kuddar är gamla ”original”, medan andra randningar är bearbetningar/repliker av äldre vävar.

bolstervar

Östgötadrällen har jag gillat ända sedan jag såg en bild, eller kanske var det ett reportage, i ett nummer av tidskriften Hemslöjden i mitten av 1980-talet. Rutningen blir liksom i två dimensioner, dels rutorna som bildas när varpens och inslagets olika färger möts och dels rutorna i drällen. Och ränder – de kan ju i sin skenbara enkelhet varieras i det oändliga!

Utställningen är producerad av Ann-Sofi Svansbo och Ingrid Skagerström för Östergötlands Hemslöjd. HÄR finns mer information. Utställningen pågår t o m 2017-01-14, men just nu har hela HV tagit jullov och öppnar igen 2017-01-11.

3 tankar på “Rutor och ränder från Östergötland

    1. Elisabet Inläggets författare

      Trodde i min enfald att det värsta jobbet var gjort när flyttbilen var lastad. Men det var ju när allt kommit fram till nya hemmet som det verkliga arbetet började. Vi känner att vi trivs väldigt bra här, men det återstår mycket innan allt är på plats.

      Gilla

      Svara

Lämna en kommentar