Sammanfattning – höstens dubbelvävar

dubbelvav-3

Det har varit så roligt att ägna några veckor till att färga och att väva halsdukar i dubbelväv. Och jag är så nöjd med resultatet. Fyra korta varpar blev det, vardera på lite drygt 5 meter, lagom till två halsdukar à ca 190 cm. Bredden i sked är ca 25 cm. Klicka HÄR eller på kategori Dubbelväv till höger och se alla blogginlägg.

Redgarn 20/2 har jag använt till varp och inslag. Den första varpen hade en täthet på 8 trådar/cm i vardera vävlagret. Till de övriga tre vävarna valde jag lite glesare varp, 7 trådar/cm i vardera lagret. Det behövs 8 skaft och 8 trampor.

De första två halsdukarna vävde jag i svart-vitt och färgade de färdiga halsdukarna, en blågrå och en grön.

Till nästa väv färgade jag garnet innan jag vävde. De rosa, lila, blå, grå  och gröna färgerna blandar sig så fint.

dubbelvav-2-e

Till den tredje uppsättningen färgade jag grönt garn till det ena vävlagret och använde svart och vitt till färgeffekt i det andra. Här gällde det att ha huvet på skaft hela tiden och sno trådarna från de tre skyttlarna om varandra så att kanten låstes på ett någorlunda snyggt sätt.

dubbelvav-3-e

Sedan blev jag lite less på de prydliga rutorna och i den fjärde väven blev rutmönstret oregelbundet. Jag färgade turkos, olivgrönt och grått garn som användes till ett lager. Till det andra lagret tog jag svart och lite vitt.

dubbelvav-4-c

Jag är så glad att jag tog mig tid att prova mig fram i vävstolen. Nya idéer dyker upp och det blir alldeles säkert fler dubbelvävar så småningom. Då vill jag testa andra mönster, andra färger, kanske andra garner och kanske mönster på tre partier när jag har fått upp min vävstol med 12 skaft och 12 trampor. Möjligheterna är många!

10 tankar på “Sammanfattning – höstens dubbelvävar

Lämna en kommentar