En svart kjol

svart-kjol-1

Första stället att titta när jag känner behov av ”nya” kläder är i den egna garderoben. Och där hittar jag en bortglömd svart kjol i valkad ull, ofta använd för så där 15 år sedan. Längden känns inte så klädsam, så det kanske räcker att jag klipper av den en bit. Eller ska jag göra något mer? Brodera lite kanske? Eller brodera mycket? Virka någonting? Jag samlar idéer.

Miriam Parkman från Handarbetets Vänner har sytt och broderat kjolen på bilden,  Folk på Facebook. Kjolen kunde ses på en av alla utställningar som jag missade i somras, Mode i sju akter på Kulturhuset i Stockholm. Utställningen visade kläder av nuvarande och före detta studerande från Beckmans, Handarbetets Vänner och Konstfack, tre utbildningar inom textil och mode. Bilden har jag fått låna av Maria med bloggen Marias Meningsbyggnad, titta HÄR.

miriam-parkman

Här är mer broderiinspiration från Handarbetets Vänner. Jag sydde det som skulle bli en kudde för en massa år sedan när jag gick på skolan. Dumt nog så tänkte jag inte på att anpassa kuddens storlek efter de färdiga innerkuddar som finns att köpa, så broderiet är fortfarande omonterat. Formerna har jag lånat från en helt crazy gammal dyna i yllebroderi som finns i skolans samlingar. Nu kanske de här motiven kan komma till användning igen, som stygn på den svarta kjolen. (Klicka på bilderna så blir de större.)

Och så finns ju de virkade kjolflätorna från Nås. Bilden är ur boken Folklig virkning av Ulla Berglund Brasch, titta HÄR.

Så, ska jag nöja mig med en avkortad svart kjol, eller blir det stygn, maskor och färger? Vi får se vad som händer.

virkbok-3

 

7 thoughts on “En svart kjol

  1. Fröken Slöjd

    Hej!
    Så trevligt att någon mer känner för att shoppa i den egna gardroben, härliga idéer till kjolen! När det gäller kudden finns färdiga innerkuddar i storlek 60×60 cm tex http://www.ambinesshome.se/product.html/innerkudde-60-x-60?category_id=47&gclid=CNSC4Myjwc8CFcv0cgodlKgEBA (har dock ingen koll på kvalité mm) – vet att du skrev att det är för stort och då låter skarvsömsidén jättebra, ger ju även något mer för ögat att vila på.
    Hälsningar Fröken Slöjd

    Liked by 1 person

    Svara
  2. lillemor

    Jag tycker du ska virka en kjolfläta til den svarta kjolen. Angående den stora kudden: kan du inte stoppa in en vanlig huvudkudde? Eller sy en innerkudde som passar, med ny stoppning i?

    Gilla

    Svara
    1. Elisabet Inläggets författare

      Inte sy en ny innerkudde! Visserligen har jag duntätt tyg, men vill inte hålla på med de bångstyriga fjädrarna. Och kudden blir alldeles för stor, vet inte var jag ska ha den. Men virka kjolfläta, det gör jag nog.

      Gilla

      Svara
  3. Patricia

    Vilka fina små kuddar. Kan du inte rama in de med ett färgglad ylletyg. Kanske sy med skarvsöm för att få rätt storlek.

    Gilla

    Svara
    1. Elisabet Inläggets författare

      Det är en enda stort stycke, ca 60 x 60 cm. Har funderat på att klippa sönder till mindre bitar och sedan sy ihop se små motiven igen med skarvsöm.

      Gilla

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s