Kurs i eco print och bokbinderi, del 1

eco print 14

Förra veckan (2- 5 augusti 2016) tillbringade jag fyra intensiva och innehållsrika dagar på kurs i Monica Langwes bokbinderiverkstad i Mora. Lotta Helleberg, svenska bosatt i USA sedan många år, lärde ut sina knep och färdigheter i eco print, ett sätt att färga med växter. Monica delade med sig av sina kunskaper i bokbinderi, mer om detta om ett par dagar. Lotta binder ibland in sina färgade papper och tyger i böcker och kombinationen av kursledarnas kunskaper gav nya tankar om båda ämnena. Läs mer om Monica Langwe HÄR och om Lotta Helleberg HÄR.

Vi började med att samla växter i buskage och dikeskanter i närheten av kurslokalen. Lotta guidade oss sedan lugnt och metodiskt i arbetet. Tyger behandlades med sojamjölk eller med järnvatten. Växter fick ett bad i järnvattnet. Växterna rullades eller klämdes ihop tillsammans med papper och tyg. Sedan stoppades paketen ner i kokande bad, antingen i rent vatten eller i bad med valnötsextrakt.

Efter någon timme blev det så äntligen dags att ta upp de heta paketen ur grytorna och efter ytterligare ett tag kunde vi öppna dem. Överraskningar väntade, resultaten granskades och diskuterades, erfarenheter delades. Det är så spännande och nästan alltid händer det oväntade saker när man färgar. Experimentlustan växte för varje ny kursdag.

Den som är systematisk kanske kan lista ut varför en oväntad grön effekt plötsligt uppstår, varför det ibland blir ett alltför svagt avtryck av en växt, varför allt blir gult ibland eller varför andra förvånande fenomen uppenbarar sig. Beror det på växten? Fibrerna i materialet som färgats? Kemikalierester i tyget? Tillsatser i pappret? Betningen? Vattnets sammansättning? Eller på något helt annat? Vi kunde i alla fall konstatera att blad av ek, nävor, rallarros och älggräs gav fina resultat. Och jag tror att vi alla fick lust att fortsätta hemma.

eco print 1

eco print 2

eco print 3

eco print 13

eco print 5

eco print 6

eco print 7

eco print 8

eco print 9

eco print 10

eco print 11

8 thoughts on “Kurs i eco print och bokbinderi, del 1

 1. Anna Karlsson

  Så kul att få se lite av det ni gjorde! Jag förstår att det var en kurs som jag verkligen hade gillat! Kanske blir det fler tillfällen framöver. Inspirerande!

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Anne-Britt Stigsdotter

  Ser jättekul ut! Jag hade gärna varit med om jag kunnat. Hur hållbart är trycket? Kan man tvätta det? Jag tänkte om man använder det på dukar eller kläder.
  Hälsningar Anne-Britt Stigsdotter

  Gilla

  Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   Visst går det att tvätta! Men hur hållbart det är mot tvätt och ljus beror på en massa olika saker, på tyget, växterna, betningen, vattnet, tillvägagångssättet mm. Gör man till sig själv går det ju bra att färga igen om man tycker att färgen bleknat.

   Gilla

   Svara
 3. Maud Rundqvist

  Vad härligt med en kurs i Eco print! Och vad fina resultat ni fick! Jag är självlärd o håller på för fullt hemma – det är verkligen roligt och det är mycket experiment och stök i köket. Det med sojamjölk hade jag ingen aning om – ska testa.
  Hälsningar Maud från Eskilstuna

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s