Två lakan med söm på mitten

lakan 1

Bland mina fådda, loppisfyndade och sparade textilier, avsedda till mattrasor, hittar jag två slitna gamla lakan med stora revor. Båda har en längsgående söm på mitten, men lakanen är skarvade av två helt olika anledningar.

Bomullslakanet på översta bilden är skarvat på grund av slitage. När lakanet började bli slitet på mitten klipptes det itu på längden. Stadkanterna syddes ihop och de nya, lite slitna långsidorna fållades. Lakanet kunde användas ett bra tag till. Sådana ”vända” lakan minns jag från min barndom.

Skarven på det andra lakanet har en helt annan förklaring. När jag tittar lite noggrannare så visar det sig nämligen att lakanet består av två smala hopsydda våder med stadkant i båda sidor. Tyget är med största sannolikhet handvävt. Bindningen är kypert med bomullsgarn i varpen och lingarn som inslag. Lingarnet ser ut att vara handspunnet. Det är en stor reva i tyget, men till största delen är det i ganska bra skick. Ska jag verkligen klippa det här fina tyget till mattrasor? Eller vad ska jag ha det till? Jag funderar ett tag till innan jag eventuellt strimlar tyget med saxen.

lakan 2 a

lakan 2 b

 

15 tankar på “Två lakan med söm på mitten

  1. ullemor

    En sen kommentar, har varit utan anslutning… Ett så fint tyg tycker jag du ”ska höja” upp om det går, alltså använda till något konstnärligt. Du ha det som underlag till ett broderi t ex. Kanske inte färga ändå, det har ju en egen struktur och färg som måste få synas.

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. Elisabet Inläggets författare

      Ja, det lutar nog åt broderi, Eller kanske som en del i ett plagg. Men jag är inte så bra på att sy. En del slitna bitar kanske får hamna i ett färgbad.

      Gilla

      Svara
  2. Elisabeth

    Kan du förklara hur du vet att det är bomull i varpen och lin i inslaget? Jag skulle verkligen vilja lära mig att kunna känna igen lin när jag fyndar på loppis!

    Gilla

    Svara
    1. Elisabet Inläggets författare

      Ibland kan det vara svårt att se, men här är det tydligt att det bomull i varpen och lin i inslaget. Lite svårt att förklara, men jag ser det på fiberstrukturen, fiberlängden, glansen, spinningen.

      Gilla

      Svara
  3. kullerbyttatextil.wordpress.com

    Jag hade också ett sådant handvävt lakan i lin med söm på mitten. Låg länge utan att jag visste vad jag skulle göra med det. Till slut blev det ett överdrag till en liten kökssoffa som vi har i köket. Var lagom tjockt att ha som tyg på en dyna.

    Gillad av 1 person

    Svara
  4. A-S olofsson

    Oh, så underbara handdukar Du kan göra, fålla och brodera ett enkelt monogram. MEN för allt i världen klipp inte mattlump av detta.

    Gilla

    Svara
  5. Laila

    Håller med övriga – ge det nytt liv som återbrukat i någon annan form än matta. Mattrasor känns det som helgerån att göra av det när det ändå är i såpass bra skick.

    Gillad av 1 person

    Svara
  6. Maria Gille

    Gör bakdukar av det. Med traditionellt broderi i ett hörn. Så kan du ändå se tyget. Och tyget får fortsätta göra nytta.
    Maria

    Gillad av 1 person

    Svara

Lämna en kommentar