Bäckahäst, motställda fåglar och livsträd

Röllakan 1

Hos Lata Pigan, i samma korg som jag hittade den HÄR tygbiten, fann jag också en löpare vävd i rölakan. Jag har aldrig vävt rölakan, men kan ändå konstatera att väven är väldigt välgjord och prydlig.

Helt tydligt har väven kopplingar till åkdynor och till Skåne och den kan vara en ”kopia” eller bearbetning av en äldre åkdyna. I åttakantsramen finns bäckahästen och det finns motställda fåglar med livsträd, ett par hjortar, meanderslingor och blixtmönster – typiska mönsterformer för skånska rölakansvävar. Kanske är väven från början av 1900-talet, kanske är det en materialsats från hemslöjden, kanske är inslagsgarnet växtfärgat.

Väven är i relativt bra skick. Fransen är sliten, ett litet hål har jag upptäckt och färgerna har blekts en aning. Det är lingarn i varpen och inslaget består av ullgarn. Storleken är 46 x 118 cm, varptäthet 6 trådar/cm, inslagstäthet ca 15 inslag/cm med dubbelt garn.  (Klicka på bilden så blir den större, gå tillbaka med ”bakåtknappen”.)

Är det någon som känner igen min nyinköpta gamla väv och har något att berätta? I så fall blir jag glad.

Röllakan 3

Röllakan 2

Röllakan 5

Röllakan 4

I boken Textila kuber och blixtar av Viveka Hansen finns en bild på en liknande väv, en gammal åkdyna från Oxie härad.

Röllakan 7

7 tankar på “Bäckahäst, motställda fåglar och livsträd

  1. Anita Fors

    Vad roligt att se dina bäckahästar! Väldigt vacker textil.
    Jag är också nyfiken på att veta mer. För ett par år sedan fick jag kudde med en bäckahäst som min farfar vävt i början av 1950-talet.

    bäckahästen / mythology


    Klart besläktad med dina bäckahästar även om den är annorlunda i många avseenden. Jag undrar över vem som ritat. Om det är en kopia av en äldre väv eller om någon mönsterritare gjort sin egen tolkning av bäckahästen. Var hittar man uppgift om vilka mönsterblad Hemslöjden gett ut?

    Gilla

    Svara
    1. Elisabet Inläggets författare

      Vilken fin väv du har! Din ser ut att vara en modernare variant av bäckahästen, medan min väv håller sig närmare traditionen. Jag har letat på nätet och i min bokhylla efter uppgifter om materialsatser från hemslöjden, men bara hittat det som finns i Hemslöjden i Skånes webshop. http://www.hemslojdenskane.se/webshop/. Men du kanske kan mejla en bild på din dina kudde till Hemslöjden i Skåne och fråga?

      Gilla

      Svara
      1. Anita Fors

        Ja jag tycker också att min ser modern ut. Känns rätt mycket 1950-tal i mina ögon. Jag älskar den hårt!
        Bra tipsa att mejla Hemslöjden och fråga. Tack. Det ska jag göra.
        Bäckahästen är ett fascinerande väsen.

        Gilla

  2. Kerstin Paradis Gustafsson

    Visst så är det. Du har ju hittat en bild och kommentar i VH:s bok. Många har kopierat dess mer eller mindre med avsikt att koiera – eller väv en liknande enligt traditionen. men du ser väl på garnet hur gammal den kan vara – ser ut att vara i en liknande kvalitet som den tidigare – men det tunna glatta lingarnet som varp. I början på 1900-talet var det populärt att ta upp de gamla mönsterna som då fannas publicerade i mönsterblad som Hemslöjden gett ut – eller en liknande organisation.

    Gilla

    Svara

Lämna en kommentar