Levantin med upphöjda ränder

handduk 1

I vävstolen är det handdukar på gång nu. Jag har ändrat mig både vad avser bindning och färger sedan jag visade garnerna HÄR i förra veckan. Varpen är fortfarande ljusgrönt lingarn 20/2 och jag använder det turkosgröna lite kraftigare garnet, lingarn 4, som inslag. Men när jag fick upp varpen och provade olika inslag, valde jag ett ljusare lingarn 16 än jag tänkt från början.

Bindningen är levantin med upphöjda ränder, i alla fall enligt Nina v Engeströms vokabulär i  Praktisk Väfbok tillegnad den Idoga Svenska Qvinnan från 1896. (HÄR har jag skrivit om boken i ett tidigare inlägg.) Det är inte så konstigt som det låter. Solvningen är rakt genomgående på fyra skaft och tramporna är åtta. Fyra av dem är uppknutna till kypert med varpeffekt och  fyra till kypert med inslagseffekt. Jag trampar 1 – 8. På ena sidan av väven blir det upphöjda ränder av lingarn 4, som på bilden, och på andra sidan blir det upphöjda ränder av dubbelspolat ljusblått lingarn 16.

Nu vill jag bara att varpen ska ta slut. Först när handdukarna är tvättade ser jag om jag har tänkt rätt när det gäller kombinationen av garn, täthet och vävteknik.

Varp: Ljusgrönt lingarn nr 20/2, sked 45/10, 2 tr i rör => 9 tr/cm.
Inslag: 4 inslag ljusblått lingarn 16, dubbelspolat. 4 inslag turkosgrönt lingarn 4.
Bredd i skeden är 70 cm.

handduk 2

 

8 tankar på “Levantin med upphöjda ränder

  1. Anna

    Vilken kul
    Har aldrig hört om
    Finns det en vävnota att få kika på? Är lite för ovan att tänka ut själv hur det ska vara trotts ditt fina inlägg. 😊

    Gilla

    Svara
    1. Elisabet Inläggets författare

      Bindningen är en dräll på två partier.

      I boken jag nämner i texten finns solvning, trampuppknytning och trampning, men inga förslag på garner, täthet osv. Boken finns t ex här http://www.bokborsen.se/page-start?issearch=1&sall=1&scat=0&maincat=1&extendedsearch=0&mediatype=0&sallstr=praktisk+v%C3%A4fbok&screator=&stitle=

      I boken ”Nya Vävar klassiska mönster i ny form” av Birgitta Bengtsson Björk och Tina Ignell finns vävsedel till en yllefilt med samma solvning och uppknytning, men där är det 8 inslag på varje parti istället för fyra som jag har i handdukarna. Boken finns här http://www.vävmagasinet.se/produkt-kategori/bockerkalendrar/.

      Eller hör med biblioteket om de har böckerna eller kan få hem dem.

      Gilla

      Svara
  2. Lillemor Johansson

    Detta väver jag i dubbla skäl. Med vanliga solv, drälltrissor och resårband får du dubbla skäl.
    Det övre för inslagseffekt och det undre för varpeffekt. Då räcker det med 4 trampor.

    Gillad av 1 person

    Svara
  3. Laila

    Antar att du inte gjort en provväv först. Tänker ofta att jag borde göra det, men icke. Det är likadant när jag stickar. Än så länge har det gått vägen men ändå…
    Håller tummarna för att du tänkt rätt.

    Gilla

    Svara
    1. Elisabet Inläggets författare

      Ingen provväv, dels för att jag är lite lat och dels för att jag inte har så mycket garn. Både varpen och lingarn 4 är sånt som jag har råkat hitta på rea.

      Gilla

      Svara
  4. Gerd-Inger Karlsson

    Kul med levantin. en ny bekantskap för mig. och så trevligt att du beskriver så bra med trampor osv. om man vill testa. tack!

    Gillad av 1 person

    Svara

Lämna en kommentar