Av det som blev kvar

lila grön

Jag gillar rester, både när det gäller matlagning och vävning. Jag tycker om att använda det som blev kvar, gillar tillfredställelsen att kunna göra något gott eller fint av det som egentligen inte borde räcka till.

Så det blev förstås ett par sjalar av restgarnerna från väven i varptaqueté till Vävmagasinet, titta HÄR. Som tur var hade jag stickat tidigare av samma sorts garn som i varpen, DUO från danska Design Club DK, så det fanns lite mer att ta av. Jag varpade med en tråd DUO och en tråd rester av ullgarn 6/1. Garnmängden fick bestämma bredden på rutorna och på varpen.

Har man bara förstått hur varptaquetén fungerar är det inte svårt att göra egna sjalvävar. Och symmetriskt behöver det inte alls vara. En sjal ligger ju inte platt som en matta eller duk. Sjalen draperas och blir tredimensionell och mönster och färger blandas.

8 tankar på “Av det som blev kvar

  1. Laila

    Har filurat sedan jag såg den färgglada bilen om jag hade några lämpliga garner. Precis som du så brukar jag blanda och ge från garnförrådet 😊

    Gilla

    Svara
  2. Gerd-Inger Karlsson

    Hej, såg din väv i vävmagasinet och tänkte att jag skulle vilja göra löpare med cottolin. vilken sked tror du jag skall använda?

    Gilla

    Svara
    1. Elisabet Inläggets författare

      Jag har inget bra svar, har aldrig vävt med cottolinvarp i den här tekniken, så jag vet inte. Det bästa är att sätta upp en provvarp och testa olika varptäthet och olika inslag.

      Gilla

      Svara
    2. Birgitta Johansson

      Vi vävde prov med cottolin när jag var på kurs i somras, men har pärmen i vävstugan. Kan kolla sedan.
      Jag blev också sugen att väva halsdukar. Undrar bara om de blir stickiga, men det kanske går bort i tvätten. Jag har läst på i VM idag.
      Förresten ska du på Fårfwst i Kil?

      Gilla

      Svara
      1. Elisabet Inläggets författare

        Ja, jag ska vara med på Fårfesten! Det ser jag fram emot. Vad bra att du har testat cottolin! Med de garner jag använder tycker jag inte att sjalarna blir stickiga. Tvätt och ångpressning mjukar upp.

        Gilla

Lämna en kommentar