Byta gardiner

julgardiner

”Och vet du vad dom gör?”
”Nää?”
”Dom byter gardiner!!!”
”Vadå byter gardiner?”
”Jo, dom byter gardiner. Dom har julgardiner, påskgardiner, sommargardiner – en massa olika gardiner för olika tillfällen.”
”Nähä?”
”Jo, det är sant. Dom byter gardiner.”

Samtal (på engelska) avlyssnat häromåret mellan två engelska damer, varav den ena skaffat sig kunskaper om våra märkliga vanor genom sitt äktenskap med en svensk man.

11 thoughts on “Byta gardiner

 1. Mirjam

  Haha! Første gang jeg hørte svenske kvinner snakke om julegardiner trodde jeg det var en spøk. For oss fra Nederland er det også veldig uvanlig å bytte gardiner. Hvor oppbevarer man alle gardiner som ikke er i bruk?

  Gilla

  Svara
 2. Bahloe

  För mig handlar det om att justera inför olika årstider. På sommaren vill jag släppa in ljuset, medan jag på vintern vill minska insynen (och ljuset är det ju lite si och så med iallafall så ljusinsläppet spelar mindre roll.) och täppa till draget från fönsterna med lite tjockare gardiner. Och så var det där med Karin Larsson och hemtrevnaden förstås. :)

  Gilla

  Svara
 3. Laila

  Det är vanligt i många länder att man har gardiner som vi har tapeter – man väljer dem när man flyttar in och sedan får de vara tills man antingen flyttar eller de börjar bli så gamla att man måste byta…
  Undrar om inte Gunilla slog huvudet på spiken att det är ett bidrag från Karin Larsson. Hon förändrade mycket i hemmen och gjorde mycket för hemtrevnaden 😊

  Gilla

  Svara
 4. Gunilla Hildén

  Så tråkigt de måste ha det! I övrigt är jag något av en englandsfantast men här satte du fingret på en brist. Faktum är att jag tycker ofta, när jag kikar in genom fönster i England, att det ser ut som om de inte har känsla för hemtrevnad. En av pensionärstidens plus är just att man har tid att byta gardiner. Är detta månne ett Carl och Karin Larssonarv? Ha en mysig första advent med rena, nystruna julgardiner!

  Gilla

  Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   Måste erkänna att gardinerna på bilden fortfarande ligger kvar på strykbrädan. Jag väntar på att lusten att tvätta fönster ska infinna sig.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s