Underliga figurer och främmande träd

indiskt tyg 3

Vad är det för underliga figurer som står bland träden? Ja, träden ser också ganska främmande ut. Hela tyget är lite märkligt.

indiskt tyg 2

Mönstret, som upprepas om och om igen med små variationer, ser ut att vara ritat för hand med någon sorts penna. Ungefär på mitten vänder motivet.

Vad är tyget tänkt att användas till? Materialet är ett tunt bomullstyg och måtten ca 110 x 245 cm. Är det kanske en dupatta, en sjal?

Tyget fick följa med mig hem från Indien för många år sedan. Då och då tar jag fram och tittar på det. Kanske är det dags att låta figurerna komma till liv i ett eller annat broderi.

indiskt tyg 1

7 tankar på “Underliga figurer och främmande träd

 1. MoonKee Horne

  hej Elisabet vi har setts och jag gillar din sida här, så spännande inspirerande. Just nu går jag textilt hantverk på HV.Jätteroligt, givande. Häromdagen fick jar erbjudande att få en kasettvävstol och tackade ja. Problemet är att jag inte har någon som helst handledning/instruktion till den.Undrar om du känner till något , eller någon som vet? vänliga hälsn MoonKee Horne

  Gilla

  Svara
 2. jeanette rapp

  Jaaa vad roligt att brodera på det tyget!!! Jag är inne i en broderi period och vill bara ha nål och tråd i handen hela tiden. Har dock bara hunnit ta några stygn i ett väntrum på hela veckan… men idag blir det biltur. Då ska jag sy en timma igen!!! Härligt!

  Gilla

  Svara
   1. owe johansson

    Hej Elisabet !
    Jag har hittat tyget med lite varianter nere i Senegal, det finns som ett resaretyg” inom olika stammar, när medlemmar har gjort en vandring å de e inte en kvart precis.det brukar vara 2-3 veckor tillandra stammar-då gör man oftast ett ” vandrings-tyg” en slags dagbok över livet som vandrare
    detta har jag sett i Mali oxxå…stora öknar många dagars vandring. Tygerna är nästan aldrig broderade eller färgade, de görs under tiden man går o lämnas över när man kommit fram
    på såsätt kan antropologerna och forskarna följa hur man kontaktar varandra i detastanbundna folkslag
    ove…åk till Senegal där finns fantastiska former..

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s