Intarsiabroderi, del 1

I J Rasmussen 3

Av små bitar handfärgat ylletyg bygger Inger Johanne Rasmussen upp sina stora textila bilder. Tygbitarna lägger hon kant i kant och syr ihop som intarsiabroderi. T o m 2015-11-22 visas hennes konst på Sven-Harrys Konstmuseum i Stockholm.  Jag var där häromdagen och fascinerades både av bildernas innehåll och av utförandet. Titta på filmen nedan där hon berättar om tekniken och om bildskapandet. Och se sedan utställningen om du har möjlighet!

Mer intarsiabroderi visas här om några dagar!

Överst en detalj av  Forlagt arv / Misplaced Heritage. Nedan Letter etter meningen med det hele / Looking for the meaning of it all, hela och detalj.

I J Rasmussen 1

I J Rasmussen 2

6 thoughts on “Intarsiabroderi, del 1

 1. Inger Johanne Rasmussen

  Hei, og takk for interesse og hyggelige kommentarer. Jeg ser at dere har fulgt opp mitt begrep ” tekstilintarsia” . Det er et ord jeg er blitt anbefalt å bruke av tekstilkonservator i Norge. Jeg hadde i mange år problemer med benevnelser for quilt, lappeteppe, collage, patchwork og annet var aldri riktige. Jeg håper dere er enige i at det er et godt ord. Det er morsomt om dette ordet blir stadfestet. ” Tekstilintarsia” ( engelsk innlayd textil) er , i tillegg tilde grove filtarbeidene som er omtalt her på bloggen, brukt om en ganske liten tekstiltradisjon av figurative bilder som ble vist på en egen utstilling på Kunstindustrimuseet i Berlin. Jeg så dessverre ikke utstillingen, men har bladd i katalogen. Veldig interessant! Jeg kjenner meg igjen i billedoppbyggingen, men de ca 100(?) år gamle tekstilintarsia-bildene er sydd med en skjult søm, i et tykkere filtstoff og uten vliselinbacking som jeg bruker. Jeg skal lete på nettet etter en link. Legger ut her om jeg finner….Og, den 12 november er det artist konstnersamtale og kunsthistortsk inlegg på Sven-Harrys! Professor Kerstin Wickman, professor Jorund Veiteberg og jeg deltar. 10 november holder jeg en workshop samme sted.

  Gilla

  Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   Tack för kommentaren! Utställningen i Berlin för några år sedan såg jag. Katalogen borde finnas här någonstans, men jag kan inte hitta den. Det finns medeltida intarsiabroderier på Historiska Museet i Stockholm och nu pågår ett rekonstruktionsarbete av en grupp brodöser, se här https://www.facebook.com/historiska/photos/gm.900999466634986/10153084095322322/?type=3&theater och här http://mednalochtrad.blogspot.se/2015/10/rekonstruktion-av-medeltida.html. Jag skulle gärna delta i workshopen den 10 november, men har tyvärr inte möjlighet att åka till Stockholm den dagen. Den 12 november är jag däremot i Stockholm, men är upptagen av annat på kvällen.

   Gilla

   Svara
 2. Anna Karlsson

  Utställningen var tom bättre än förväntat! Jag passade också på att se Lina Sofias färgexperiment på HV’s galleri, och Eva Davidssons fina dräkter på KHVC vid Slussen! En riktigt givande textilhelg! Tack för tips! Olafur Eliasson på Moderna var inte mindre intressant f.ö.

  Gilla

  Svara
  1. Elisabet Inläggets författare

   Vad mycket du hann se! Eva Davissons utställning är jag mycket nyfiken på, förhoppningsvis ser jag den i nästa vecka. Olafur Eliasson borde jag också hinna med innan den slutar i mitten av januari.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s