Baksidor

Meken

Målet för utflykten till Smedjebacken häromdagen var Meken, konsthallen i en före detta mekanisk verkstad. Där visas i sommar vävutställningen Weavolution! med verk av några av landets främsta inom området. I förgrunden på bilden sträcker sig en väv av Barbro Lomakka upp mot taket, en textil som förutom att vara dekorativ även fungerar som ljudabsorbent. Längst bort en av Annika Ekdahls magnifika bilder, ”Definitely Gold”. Hon tillbringar flera år med varje väv innan den är klar. Till höger ”Passing Fall” av Helena Hernmarck, vävd hos Alice Lund Textilier.

De stora bildvävarna hängde fritt i rummet och därmed visades baksidor och monteringar, Intressant!

Här är en liten detalj av Annika Ekdahls vävnad. Det lilarosa partiet bakom kaninen kan anas som en rundel nere till vänster på väven på översta bilden.

Annika Ekdahl 1

Och så här ser samma parti ut från baksidan.

Annika Ekdahl 2

De raffinerade blandningarna av olika nyanser i inslagsgarnet i Helena Hernmarcks  ”Passing Fall” kan studeras på baksidan av väven.

Helena Hernmarck 3

Skogsbilden ”Forest Path” ser ut som ett uppförstorat foto, men är också den en vävd bild av Helena Hernmarck  i samarbete med de skickliga väverskorna hos Alice Lund Textilier.

Helena Hernmarck 1

Så här ser det ut på baksidan.

Helena Hernmarck 2

Det finns förstås mycket mer att se på utställningen än baksidor, t ex veckade linnevävar av Kazuyo Nomura och lätta, genomskinliga, trassliga, trasiga vävar i blandade material av Maria Ray Johansson. Sista chansen är 2015-08-30 och då erbjuds ett seminarium med föreläsningar av bl a Annika Ekdahl. HÄR på Mekens hemsida finns mer information. Kanske åker jag dit.

Länkar:
Barbro Lomakka
Annika Ekdahl
Helena Hernmarck
Alice Lund Textilier
Kazuyo Nomura
Maria Ray Johansson

2 thoughts on “Baksidor

 1. ullemor

  Rent tekniskt är det faktiskt väldigt bra att få se baksidorna och monteringarna. I vanliga fall är det ju olämpligt att tumma och vända på vävarna.

  Gilla

  Svara
 2. Laila

  Framsidor i all ära, men baksidor kan ibland vara väl så intressanta. När man ser dessa baksidor så tycker jag man får ännu större respekt för jobbet som väverskorna gjort. Tack för att du visade dem :-)

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s