En heldag med färg och garn

Fjugesta 1

I snöyra åkte jag på utflykt i lördags, till Fjugesta utanför Örebro. Örebrovävarna, en del av Riksföreningen för Handvävning, hade engagerat Margrét Kållberg och Olivia Bonnevier från Färgkraft. De berättade om företaget, om sitt sortiment av textilfärger och om de hantverksmässigt färgade garnerna.  Margrét pratade om olika färgningsmetoder och visade en rad inspirerande exempel på hur man kan leka och experimentera med färg och textil. På bilden mannekängar Olivia i en av många stickmodeller som är framtagna speciellt till Färgkrafts egna garner.

För cirka 30 år sedan gick jag en kurs för Margrét på Sätergläntan och lärde mig färga animaliska fibrer på ett strukturerat sätt. Många kilo ull- och silkegarn har jag färgat sedan dess och alldeles strax ska ännu en gryta på spisen.

Jag räknade till drygt 40 kvinnor som trots besvärligt vinterväglag hade begett sig till Fjugesta Vävstuga för att lära mer om färgning. Vi hann se oss omkring ordentligt i vävstugan också. Det är en mycket livaktig förening med vävar på gång i ca 30 stora rejäla vävstolar och dessutom i ett 10-tal mindre.

Fjugesta 2

Extra noga tittade jag på ett par 8-skaftsdrällar, en östgötadräll och en som kallas närkedräll, båda med bomullsgarn i varpen och ullgarn som inslag.

Fjugesta 4

Fjugesta 3Det var kul att se att närkedrällen! En gång i tiden vävde jag en massa meter av den på beställning till Örebro läns Hemslöjds butik. Och i Örebro Läns Slöjdförenings samlingar finns gamla vävprover, med ullinslaget i en lite dovare färgskala om jag minns rätt.

Det blev en tur till Granhammar också, strax utanför Fjugesta. Där finns gårdsmejeri Ostbiten, där man köpa småskaligt tillverkad ost, och Garnladan fylld med färgsprakande garner i ljuvliga kvalitéer. Fika kan man göra också, men det får bli en annan gång, kanske i samband med ett stickcafé.

En fullspäckad dag i trevligt sällskap!

Fjugesta 5

 

1 tanke på “En heldag med färg och garn

Lämna en kommentar