Knyppelhistoria

lace 1

Buckinghamshire, där jag tillbringade några dagar förra veckan, var ett centrum för knypplad spets från 1560-talet fram till slutet av 1800-talet. På innergården till det lokala museet i den lilla staden Olney finns stenreliefen som visar en apparat för att spola garn till vänster, hängande knyppelpinnar till höger och i mitten en belysningsanordning med ett ljus i mitten och vattenfyllda glaskulor som sprider lyset. Samma typ av belysning som jag skrev om HÄR för ett tag sedan! Varför jag inte gick in på museet och såg mer om spetstillverkningen är en gåta för mig själv. Det får bli ett besök där nästa gång.

I Olney var spetstillverkningen (vid sidan av skotillverkning) en viktig inkomstkälla under flera sekel. På 1780-talet var ca 1.200 personer sysselsatta med knyppling. Betalningen till hantverkarna var usel, medan förläggarna, som tog emot de knypplade spetsarna och sålde vidare till rika kunder, byggde fina hus i staden. HÄR kan man läsa mer om knypplingen i området, om historia, mönster, redskap mm.

Kunskaperna lever vidare genom en lokal spetsförening, Olney Lace Circle, titta HÄR.

lace 2

 

4 tankar på “Knyppelhistoria

  1. KataM

    Vilken härlig relief! Och så roligt att få läsa lite om andra knypplingstraditioner än de svenska. Det är så spännande det där med att se likheter och skillnader i olika traditioner.

    Gilla

    Svara

Lämna en kommentar