Behålla eller lämna vidare?

Hemslöjd

Jag har sagt det tidigare: Det börjar bli alldeles för mycket grejer här.

Det finns till exempel 30 årgångar av tidskriften Hemslöjd, eller Hemslöjden, som den hette tidigare. Nr 4 1984 var det första numret i min prenumeration. I förra veckan kom det senaste, nr 5 2014. Sex nummer per år, det blir drygt 180 tidningar.

Vävmagasinet har jag haft ungefär lika länge, men den kommer bara fyra gånger om året så den traven är lite lägre.

Båda tidningarna blir bara bättre och bättre för varje nummer. Hemslöjd har förtjänstfullt fått två prestigefyllda utmärkelser nu i höst. Först ut var priset som Årets Kulturtidskrift. En vecka senare utsågs tidningen till Årets Facktidning.

Tio gånger per år ligger det således något riktigt bra i brevlådan. Men ägandet av alla prylar och grejer börjar kännas som en börda. Så frågan är vad som ska finnas kvar och vad som kan göra bättre nytta och/eller ge mer glädje någon annanstans.

Snart måste jag börja rensa på allvar.

6 tankar på “Behålla eller lämna vidare?

 1. Irene

  Känner igen tankarna. Jag flyttade alltså i somras. Till betydligt mindre utan vare sig vind eller garage. Bestämde mig från början att jag *inte* ska ha ett förråd vid sidan av, tänkte att jag och mina två barn nog faktiskt inte behöver mer än vad som ryms i en fyra på 89 kvadrat + 2 kvadrat förråd.

  Det har varit en intressant övning i att skala ner och skala bort. Befriande nog hakade ungarna på: Sålde lego och gamla leksaker via Blocket och såg att det dök in lite pengar. Vi beslutade tillsammans att det bara blev *en* flyttkartong med minnen, det får räcka. Det som smärtade mig mest att behöva göra mig av med var alla böcker, jag har gått från fyra Billy-bokhyllor till en 2-metersrad. Endast de böcker som lämnat ett riktigt avtryck fick stanna. Jag vet också att jag kommer att sakna morfars skrivbord, även om det var rätt dålig funktion på det med dagens datorer.

  Väv-, sy- och stickmaterial har verkligen fått en skärskådning. Alla garn jag vet att jag inte kommer att göra något av har gått till dagis och loppis. Jag har en pysselgarderob i mitt nya radhus, men den är pytteliten jämfört med vad jag hade tidigare.

  I efterhand kan jag konstatera att det varit jobbigare än jag trodde att rensa, men att det i efterhand känns väldigt skönt. Tänker att vi har något i våra kroppar kring det här med att samla på hög, kanske från tider när mat i ladorna var en fråga om överlevnad. Fast vi egentligen inte behöver det längre.

  Min nya utmaning är att *inte* köpa på mig nya saker. Att ha så mycket jag behöver men inte mer. Det är en rätt kul utmaning och en skön känsla att försöka klara.

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Lillemor Jansson

  Hej! Jag känner igen dom där tankegångarna, det är så svårt att avsluta något. Jag har inte riktigt släppt det där stadiet när man fyller på men vet att det är dags att backa!! Lillemor

  Gilla

  Svara
 3. Larspers Carina Roxäng

  Hej! Det är sannerligen läsvärda tidskrifter – och inspirerande och lärorika. Det är länge sedan jag prenumererade på någon av dem. Lånar ibland på biblioteket och alltid är det når jag tar till mig i min verksamhet.

  Om du vill göra dej av med tidskrifter så kommer de att göra nytta hemma hos mig, till att börja med. När jag läst dem så kommer de att hamna på en kollektivverkstad för yrkesverksamma konstnärer och konsthantverkare.

  Ha en bra dag
  Larspers Carina

  Gilla

  Svara
   1. Larspers Carina Roxäng

    Hej igen
    Tror du att du är på väg förbi hos mig??? Eller har tidskrifterna hamnat nån annanstans….

    Ha en bra dag
    Larspers Carina

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s